Νέα
  • ΓΔ: 1618.16 +0.04%
  • Τζίρος: 146,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ο εμπορικός πόλεμος ξεκινά: Σε ισχύ από τη Δευτέρα κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικές εξαγωγές

AP Photo

Προ των πυλών βρίσκεται ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, εκτός αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες καταφέρουν να εκτονώσουν τη διαμάχη πριν από τη Δευτέρα, όταν οι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 14 δισ. δολαρίων τεθούν σε ισχύ, αναφέρουν οι Financial Times. 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα έναν επιπλέον δασμό 10% σε κινεζικά αγαθά, πιέζοντας το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις εξαγωγές φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ και το Μεξικό, απειλώντας με επιπλέον μέτρα εάν η Κίνα ανταποδώσει.

Όταν οι αμερικανικοί δασμοί τέθηκαν σε ισχύ τρεις ημέρες αργότερα, το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως, ανακοινώνοντας επιπλέον δασμούς 10 έως 15% στις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας και αγροτικού εξοπλισμού. Οι κινεζικοί δασμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα.

«Αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή αυτής της φάσης του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Ζανγκ Γιανσέν, ειδικός στο Κινεζικό Κέντρο Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών. «Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολύ, πολύ κακή κατάσταση».

Ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα διεξάγουν συνομιλίες για να αποτρέψουν μια μεγάλη εμπορική σύγκρουση. Ο Τραμπ αρχικά είπε ότι περίμενε να μιλήσει με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά μετά την κινεζική αντίδραση, δήλωσε ότι «δεν βιάζεται» και ότι οι δασμοί ήταν απλώς «το εναρκτήριο χτύπημα» με «πολύ ουσιαστικά» μέτρα που θα ακολουθήσουν.

Όταν ρωτήθηκε εάν η ομάδα του Τραμπ ακολουθεί την ίδια τακτική με την Κίνα όπως έκανε με τον Καναδά και το Μεξικό, όπου επιβλήθηκαν υψηλότεροι δασμοί πριν τους δοθεί προσωρινή αναστολή ενός μήνα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους μας, τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Ουάσινγκτον».

Ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν υπήρξε «καμία νέα εξέλιξη» από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε τα αντίποινα της.

Μπούμερανγκ

Ειδικοί στο Πεκίνο ανέφεραν ότι η τακτική-σοκ του Τραμπ, η οποία αποσκοπεί στο να πιέσει τον Σι να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία, μπορεί να έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε μόνο δύο ημέρες μεταξύ της ανακοίνωσης και της εφαρμογής των δασμών – ένα χρονοδιάγραμμα που πιθανώς ήταν απαράδεκτο για τον Σι.

«Η Κίνα δεν θέλει μια συμφωνία με αυτούς τους όρους», δήλωσε ο Μα Γουέι, ερευνητής στο Κινεζικό Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών (CASS). «Οι συνομιλίες πρέπει να είναι ισότιμες και η συμφωνία επίσης, όχι μια στην οποία πρώτα επιβάλλετε έναν υψηλό δασμό και μετά απαιτείτε διαπραγματεύσεις».

Ο Μα ανέφερε ότι η τακτική των ΗΠΑ θύμιζε μια κινεζική παροιμία, «cheng xia zhi meng», που σημαίνει διαπραγμάτευση υπό πίεση, όταν ο αντίπαλος βρίσκεται ήδη στις πύλες του κάστρου σου.

Ωστόσο, οι αναλυτές σημείωσαν ότι η περιορισμένη έκταση των κινεζικών αντιποίνων –που περιλάμβαναν αντιμονοπωλιακές έρευνες για την Google και την Nvidia αλλά επηρέασαν λιγότερες κατηγορίες αγαθών από τους αμερικανικούς δασμούς– υποδηλώνει περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει η Κίνα να περιορίσει τη ροή της φαιντανύλης, ενός θανατηφόρου οπιοειδούς που έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου για Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 45 ετών.

Όμως, ειδικοί στο Πεκίνο ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μπορεί να έχουν παγώσει επειδή ο Τραμπ απαιτεί συνεργασία και σε άλλα ζητήματα, όπως η πίεση προς τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία ή η παραχώρηση της ιδιοκτησίας της πλατφόρμας TikTok σε έναν Αμερικανό αγοραστή.

«Η φαιντανύλη είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί εύκολα – η Κίνα ήδη συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε αυτό», δήλωσε ο Τζον Γκονγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Διεθνούς Επιχειρηματικότητας και Οικονομικών. «Οπότε ο Τραμπ πιθανώς θέλει κάτι περισσότερο, το οποίο δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί».

Οι αμφίδρομοι δασμοί

Την Παρασκευή, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει «αμφίδρομους δασμούς» σε χώρες την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να παρέχει πληροφορίες για το ποιες χώρες θα στοχεύσει. Το βράδυ της Παρασκευής, ο Λευκός Οίκος ανέστειλε προσωρινά τις λεγόμενες απαλλαγές de minimis για δασμούς σε φθηνές αποστολές από την Κίνα, που είχαν ευνοήσει εταιρείες όπως η Shein και η Temu.

Η Γουέντι Κάτλερ, ειδικός στο εμπόριο και αντιπρόεδρος στο Asia Society Policy Institute, δήλωσε ότι, σε αντίθεση με τον Καναδά και το Μεξικό, η Κίνα θα ακολουθήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

«Το Πεκίνο πιθανότατα θα υιοθετήσει μια στάση αναμονής πριν εξετάσει τη συμμετοχή σε συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με το εάν θα επηρεαστεί περαιτέρω από επιπλέον αντίστοιχους, τομεακούς ή καθολικούς δασμούς», ανέφερε η Κάτλερ.

Κινέζοι ειδικοί δήλωσαν ότι θα ήταν δύσκολο για το Πεκίνο να καταλήξει σε μια «μεγάλη συμφωνία» σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά για ευαίσθητα ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι βοηθά τη Ρωσία.

Αρκετοί ειδικοί σε ένα πρόσφατο φόρουμ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων για την Κίνα δήλωσαν ότι το Πεκίνο ανησυχεί περισσότερο για τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας παρά για τους δασμούς.

Η Κίνα είναι επίσης καλύτερα προετοιμασμένη να αντέξει τους δασμούς αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον Γκονγκ. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 15% του συνολικού κινεζικού εμπορίου πέρυσι, μικρότερο ποσοστό από ό,τι στο παρελθόν.

«Η στάση της κινεζικής κυβέρνησης μπορεί να είναι: “Έτσι έχουν τα πράγματα”», είπε ο Γκονγκ. «Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους το πληρώνουν οι Αμερικανοί καταναλωτές και πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό... Οι δασμοί δεν είναι τόσο θανατηφόλο όπλο όσο νομίζει η Ουάσινγκτον».

Με πληροφορίες από Financial Times

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ