Νέα
  • ΓΔ: 1507.5 -2.77%
  • Τζίρος: 177,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ: Υποχωρούν οι αγορές - Αυτοκινητοβιομηχανία και πυρηνική ενέργεια οι μεγάλοι χαμένοι

wall street

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ζυθοποιίες και οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας ηγούνται της ευρείας υποχώρησης που καταγράφεται στις αγορές, στον απόηχο της επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου εντείνει τις ανησυχίες ότι ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να πλήξει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Έτσι οι επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές και στράφηκαν προς το δολάριο, καθώς αξιολογούσαν τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Ισχυρό πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Τα μεγαλύτερα πλήγματα από τους νέους δασμούς έχουν δεχτεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευαστές ανταλλακτικών, καθώς οι εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων από το Μεξικό ανήλθαν σε 129 δισ. δολάρια το 2023. Η τεχνολογική εταιρεία Aptiv, που ειδικεύεται στην ηλεκτροκίνηση και τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, σημείωσε πτώση 8,9%, η General Motors υποχώρησε κατά 5,2%, η Ford έχασε 3,3%, ενώ η Tesla υποχώρησε κατά 4,7%.

Τα ποτά και οινοπνευματώδη, όπως η τεκίλα, το μεσκάλ και η μπύρα, αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι των εισαγωγών των ΗΠΑ, με την αξία τους να αγγίζει σχεδόν τα 12 δισ. δολάρια. Η Constellation Brands, η εταιρεία πίσω από τη μπύρα Corona, σημείωσε πτώση 5,1%.

Πυρηνική ενέργεια και ουράνιο

Οι εταιρείες εξόρυξης ουρανίου σε ΗΠΑ και Καναδά δέχθηκαν επίσης πλήγμα, με τη Cameco Energy να σημειώνει πτώση 3,4%. Το 2023, ο Καναδάς προμήθευσε στις αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας το 27% του ουρανίου που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της U.S. Energy Information Administration.

Οι πάροχοι πυρηνικής ενέργειας, όπως η Vistra και η Constellation Energy, υποχώρησαν κατά 3,1% και 2,5%, αντίστοιχα.

Ανησυχίες για τις αλυσίδες εφοδιασμού

«Πέρα από το αυξανόμενο κόστος της διακίνησης αγαθών μεταξύ χωρών, οι νέοι δασμοί θα διαταράξουν τις καθιερωμένες αλυσίδες εφοδιασμού και θα μειώσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Βόρεια Αμερική», ανέφερε σε σημείωμά του ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της J.P. Morgan.

Παράλληλα, οι μικρότερες εταιρείες που δεν έχουν διεθνείς δραστηριότητες και εξαρτώνται από εισαγόμενα εξαρτήματα θα δυσκολευτούν περισσότερο να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των δασμών. Ο δείκτης Russell 2000, που επικεντρώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, σημείωσε πτώση 2,3%.

Αναγνώριση του αντίκτυπου από τον Τραμπ

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι το κόστος των δασμών συχνά μετακυλίεται στους καταναλωτές και ότι τα σχέδιά του μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες αναταράξεις. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι σχεδιάζει να επιβάλει «πολύ σημαντικούς» δασμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στη βιομηχανία. Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών σημείωσαν πτώση, με τη Nvidia να υποχωρεί 5,3% και την Amazon να χάνει 2,2%.

Υψηλότερος πληθωρισμός, χαμηλότερα κέρδη

Στο μεταξύ, τα αντίποινα από τις πληττόμενες χώρες ενδέχεται να μειώσουν τα εταιρικά κέρδη, να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και να οδηγήσουν τη Federal Reserve σε επανεξέταση του κύκλου μείωσης επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τη δυναμική των αμερικανικών χρηματιστηρίων, τα οποία κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αν οι νέοι εκτεταμένοι δασμοί διατηρηθούν, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση 2%-3% στις προβλέψεις κερδών για τον S&P 500. Παρόλα αυτά, ο επενδυτικός οίκος πιστεύει ότι οι δασμοί σε Καναδά και Μεξικό είναι πιθανό να είναι προσωρινοί.

«Οι κινήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου αμφισβητούν τη βασική μας εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές, εξισορροπώντας την επιθυμία της να μειώσει τη διεθνή εμπλοκή με τη δέσμευσή της να στηρίξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο Bruce Kasman.

«Ο κίνδυνος είναι ότι το μείγμα πολιτικών μετατοπίζεται (ίσως ακούσια) προς μια στάση μη φιλική προς τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Τα κρυπτονομίσματα

Οι μετοχές κρυπτονομισμάτων σημείωσαν επίσης πτώση, με την Coinbase να υποχωρεί κατά 5,6%, καθώς η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια οδήγησε το Bitcoin σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές κινεζικών εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Η PDD Holdings, μητρική της Temu, σημείωσε απώλειες 4,5%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης iShares China Large-Cap ETF υποχώρησε κατά 0,9%.

Απώλειες και σε Καναδά - Μεξικό

Ο δείκτης iShares MSCI Mexico ETF σημείωσε πτώση 2,2%, ενώ ο καναδικός αντίστοιχός του υποχώρησε κατά 3,4%.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ