Σε μια συνοπτική επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο προχωρά το Bloomberg, καταγράφοντας τις αλλαγές στα βασικότερα οικονομικά μπλοκ του πλανήτη.
Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, οι δείκτες πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν υποχώρηση τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο των τιμών των ομολόγων, μετά από μια περίοδο έντονης πτώσης. Παράλληλα, αναζωπυρώθηκαν οι προσδοκίες για πιθανές μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Στις ΗΠΑ, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή - που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, λόγω της μείωσης του κόστους διαμονής σε καταλύματα, της μικρότερης αύξησης στις ιατρικές υπηρεσίες και των σχετικά ήπιων αυξήσεων των ενοικίων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός μειώθηκε απρόσμενα για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες λόγω υποχώρησης του κόστους των ταξιδιών.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Κίνας κατέγραψε πέρυσι τον δεύτερο πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από την έναρξη της μετάβασης στην οικονομία της αγοράς, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Και αυτό γιατί, αν και η ανάπτυξη έφτασε το 5%, λαμβάνοντας υπόψιν τον αποπληθωρισμό, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 4,2%.
ΗΠΑ
Αναλυτικά, στις ΗΠΑ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο λιγότερο από τις προβλέψεις, σε μια ευχάριστη εξέλιξη που ανέκοψε την πτώση στις αγορές ομολόγων και ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Όταν οι αξιωματούχοι της Fed συνεδριάσουν για τη χάραξη πολιτικής, σε δύο εβδομάδες, αναμένεται να εξετάσουν μια αινιγματική τάση στις αγορές: Από τον Σεπτέμβριο, ενώ τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μειώθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων κινήθηκαν κατά παρόμοιο ποσοστό προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για κάποιους στη Wall Street, αυτή η ασυμφωνία αποτελεί ένδειξη ότι η Fed υπερεκτίμησε την κατάσταση της οικονομίας και προχώρησε σε υπερβολικές μειώσεις επιτοκίων.
Ευκαιρίας δοθείσης, το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί είναι από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, παρά τις αναφορές στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην οποίαν προειδοποίησε για μια «ολιγαρχία» και ένα «τεχνοβιομηχανικό σύμπλεγμα» που απειλούν τη δημοκρατία.
Ευρώπη
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες τον Δεκέμβριο, επιτρέποντας στους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας φέτος.
Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν απρόσμενη πτώση κατά την κρίσιμη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σε ένα νέο πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης των Εργατικών να αναζωογονήσει την οικονομία. Παρά την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, τα νοικοκυριά παραμένουν επιφυλακτικά λόγω ανησυχιών για πιθανή επανεμφάνιση του πληθωρισμού και προσδοκιών για πιο αργή μείωση του κόστους δανεισμού.
Στη Γερμανία, η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024 ενώ η ανάπτυξη το 2025 προβλέπεται αναιμική, υποδεικνύοντας μια σημαντική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση εν όψει των πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,2% μετά από πτώση 0,3% το 2023.
Ασία
Στην Κίνα, όπως προαναφέρθηκε, το Πεκίνο πέτυχε τον στόχο ανάπτυξης του 5% για το 2024, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τον αποπληθωρισμό, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μόλις 4,2%. Άλλωστε, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, η πορεία της οικονομίας συνέχισε να παρουσιάζει διττή εικόνα: το εμπόριο ενίσχυσε την ανάπτυξη, ενώ η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε υποτονική.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έφτασε σε ιστορικό υψηλό λόγω των ισχυρών εξαγωγών, αλλά κινδυνεύει να πληγεί σε περίπτωση που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για επιβολή υψηλών δασμών. Η ζήτηση από το εξωτερικό υποστήριξε την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από μια χρόνια κρίση στον τομέα των ακινήτων, με τις εξαγωγές να αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής επέκτασης.
Αναδυόμενες αγορές
Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν την Τετάρτη σε συμφωνία εκεχειρίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλος ενός πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους και αποσταθεροποίησε ευρύτερα τη Μέση Ανατολή. Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή - μια ημέρα πριν από την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ - και θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, σύμφωνα με Αμερικανούς και Καταριανούς αξιωματούχους.
Το χρέος του Ισραήλ εκτοξεύτηκε κατά το 2024, καθώς το Τελ Αβιβ άντλησε τεράστια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις σαρωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και, αργότερα, στον Λίβανο. Η κυβέρνηση δανείστηκε 278,4 δισεκατομμύρια σέκελ (75,9 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 265 δισεκατομμυρίων σέκελ το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού — περίπου 81% — προήλθε από την εγχώρια αγορά ομολόγων.
Η μεγάλη εικόνα
Σε διεθνές επίπεδο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ζήτησης στις ΗΠΑ και της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, γεγονός που επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων.
Η Ινδονησία προχώρησε σε απρόσμενη μείωση των επιτοκίων, ενώ η Ρουμανία τα διατήρησε αμετάβλητα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας κράτησε επίσης σταθερά τα επιτόκια, παρακολουθώντας τις επιπτώσεις στο νόμισμα και την πολιτική κατάσταση, ενώ Πολωνία και Καζακστάν απέφυγαν τις αλλαγές.
Σε ένα άλλο μέτωπο, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών τροφίμων, επενδύοντας σε φυτείες ξηρών καρπών μακαντάμια στην Κένυα και κτηνοτροφικές μονάδες στη Βολιβία. Αυτή η στρατηγική μειώνει την εξάρτησή της από δυτικούς προμηθευτές και ενισχύει τη θέση της σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εντάσεις χωρίζουν τον κόσμο σε διακριτά μπλοκ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!