Η γερμανική οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,2% το 2024, μετά από μείωση 0,3% το 2023, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη περίπτωση διετούς συρρίκνωσης από το 1950, γεγονός που αναδεικνύει τις προκλήσεις για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι οικονομικές δυσκολίες θα είναι καθοριστικές για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολυεπίπεδα προβλήματα, από τη χαμηλή εξωτερική ζήτηση και την ενεργειακή κρίση έως τη γραφειοκρατία και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
«Η Γερμανία διανύει τη μεγαλύτερη φάση στασιμότητας στη μεταπολεμική ιστορία», σχολίασε ο Timo Wollmershäuser από το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, σημειώνοντας ότι η χώρα υστερεί σε σύγκριση με άλλες οικονομίες. Το Ifo προβλέπει ελαφρά ανάπτυξη 0,4% για το 2025, ενώ η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναμένει μόλις 0,2%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ύφεσης.
Πολιτικές ανακατατάξεις και οικονομικές προκλήσεις
Η οικονομική ύφεση συνέβαλε στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού τον Νοέμβριο του 2024. Στις επικείμενες εκλογές, ο καγκελάριος Olaf Scholz ενδέχεται να χάσει από τον Friedrich Merz, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος έχει δεσμευτεί για λιγότερες μεταρρυθμίσεις και χαμηλότερη φορολογία.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τα συνταγματικά όρια στον κρατικό δανεισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το «φρένο χρέους» μπορεί να χαλαρώσει για να επιτραπεί η χρηματοδότηση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υποδομές, η ενέργεια και η άμυνα.
Πίεση και στην υπόλοιπη Ευρώπη
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη οικονομία που αντιμετωπίζει πιέσεις. Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., παλεύει με δημοσιονομικά και πολιτικά προβλήματα που περιορίζουν τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Σε αντίθεση με τις δυσκολίες, η στάση της ΕΚΤ αποτελεί θετική εξέλιξη. Η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024 και αναμένεται να συνεχίσει αυτή την πολιτική, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τις εξελίξεις του 2025 να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον της Ευρώπης συνολικά.
Mε πληροφορίες από Βloomberg
Eπιμέλεια: Θέα Μανούρα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!