Για υπεροχή των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία έναντι των χωρών του πυρήνα της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) στην οικονομική ανάκαμψη, κάνει λόγο η Capital Economics στο τελευταίο της σημείωμα.
Οι παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο είναι η αυξημένη μετανάστευση, η άνθηση του τουρισμού και τα κονδύλια του προγράμματος Next Generation EU (NGEU).
Αρχικά, η μετανάστευση έχει ενισχύσει την απασχόληση στις χώρες της περιφέρειας. Από το 2022, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία εφαρμόζουν πολιτικές που διευκολύνουν την εισροή εργαζομένων, οδηγώντας σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο τουριστικός τομέας, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ των χωρών αυτών. Οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν από το 3% στο 5% του ΑΕΠ το διάστημα 2021-2024, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση με ρυθμό 3% ετησίως, παρά τη μικρή επιβράδυνση που αναμένεται το 2025.
Τέλος, τα κονδύλια του NGEU, που αντιστοιχούν σε περίπου 10% του ΑΕΠ της περιφέρειας, ενισχύουν τις επενδύσεις. Μέχρι σήμερα, έχει εκταμιευθεί το 40% των ποσών, με τις χώρες να προσπαθούν να αξιοποιήσουν το σύνολο των χρηματοδοτήσεων έως το 2026.
Οι προκλήσεις
Η Capital Economics εκτιμά ότι το ΑΕΠ της περιφέρειας θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2025 και 1,3% το 2026, ξεπερνώντας τον πυρήνα, όπου η ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,8%-0,9%. Η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει αύξηση 2% το 2025 και 1,9% το 2026, ενώ η Ισπανία προβλέπεται να ηγηθεί της περιφέρειας, λόγω ισχυρής κατανάλωσης και μετανάστευσης.
Ωστόσο, η σύγκλιση με τα βιοτικά επίπεδα του πυρήνα παραμένει δύσκολη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις χώρες του Νότου δεν αυξάνεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από αυτούς του πυρήνα, ενώ το επίπεδο διαβίωσης σε σχέση με τη Γερμανία παραμένει χειρότερο από την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.
Η ανάπτυξη θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Ισπανία, υποστηριζόμενη από την αύξηση της κατανάλωσης και την υψηλή μετανάστευση, ενώ η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα καταγράψουν επίσης αξιοπρεπή ανάπτυξη. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη στην Ιταλία, καθώς η οικοδομική έκρηξη που τροφοδοτήθηκε από φορολογικά κίνητρα εξασθενεί.
Παρότι οι οικονομίες της περιφέρειας συνεχίζουν να παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, η επίτευξη πλήρους σύγκλισης με τον πυρήνα της Ευρώπης απαιτεί μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και διαρθρωτική ανάπτυξη, καταλήγει.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!