«Εάν η ΕΕ πρόκειται να εκδώσει χρέος από κοινού, θα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα χρησιμοποιείται για περιόδους δύσκολες. Αλλά δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή την πορεία εάν δεν έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στη δομή των αγορών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα».
Αυτό δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στο ετήσιο συμπόσιο του CEPR, Centre for Economic Policy Research. «Χωρίς κοινό χρέος, θα πρέπει επίσης να μετατοπίσουμε την πολιτική μας δράση από την αλλαγή του προσανατολισμού της δημοσιονομικής πολιτικής στη βελτίωση της σύνθεσής της -αύξηση των δημόσιων επενδύσεων- και του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών».
Με άλλα λόγια, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην «ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την κεφαλαιαγορά», μεταρρυθμίσεις «οι οποίες είναι θεμελιώδεις, καθώς υποστηρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας».
Στην ομιλία του στο Παρίσι στο CEPR, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς είναι απαραίτητες για να τεθούν πλήρως σε ισχύ οι μακροοικονομικές πολιτικές – και οι πλήρως αποτελεσματικές μακροοικονομικές πολιτικές είναι απαραίτητες προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς να οδηγήσουν στη μέγιστη αύξηση της παραγωγικότητας».
«Όλοι θέλουμε την κοινωνία που μας έχει υποσχεθεί η Ευρώπη, μια κοινωνία στην οποία μπορούμε να διατηρήσουμε τις αξίες μας ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει ο κόσμος γύρω μας».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «θα ήταν καθησυχαστικό να πιστέψουμε ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο φαίνονται και ότι, όντας μια πλούσια ήπειρος, η Ευρώπη μπορεί να εισέλθει σε μια φάση ελεγχόμενης και άνετης παρακμής. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».
Ο Ντράγκι εξήγησε ότι «εάν η ΕΕ συνεχίσει να καταγράφει τον μέσο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας από το 2015, δεδομένης της γήρανσης της κοινωνίας μας, σε 25 χρόνια η οικονομία θα έχει το ίδιο μέγεθος με σήμερα: αυτό σημαίνει ένα μέλλον στάσιμων φορολογικών εσόδων και δημοσιονομικών πλεονασμάτων για να αποφευχθεί η αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ».
«Ωστόσο», συνέχισε, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δεσμεύσεις δαπανών που δεν θα μειωθούν με το ΑΕΠ: οι μη χρηματοδοτούμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις στις χώρες της ΕΕ κυμαίνονται από 150% έως 500% του ΑΕΠ, τα 750-800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που η Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούν ότι θα χρειαστούν για επενδύσεις στην ενέργεια, την άμυνα, την ψηφιοποίηση και την Ε&Α, και που δεν περιλαμβάνουν καν σημαντικούς στόχους, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος: είναι όλες επενδύσεις που θα καθορίσουν κατά πόσον η Ευρώπη θα παραμείνει ασφαλής, ανεξάρτητη και βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!