Νέα
  • ΓΔ: 1530.87 +0.40%
  • Τζίρος: 148,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό πετρέλαιο: Νέες κυρώσεις σχεδιάζει ο Μπάιντεν λίγο πριν μεταβιβάσει την εξουσία στον Τραμπ

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, επιδιώκοντας να σφίξει τον κλοιό στο Κρεμλίνο, λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει τη γρήγορη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία με διαπραγματεύσεις. 

Οι λεπτομέρειες των νέων μέτρων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει περιορισμούς που θα στόχευαν σε ορισμένες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. 

Ο Μπάιντεν δίσταζε, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να προχωρήσει σε αυστηρές κυρώσεις, υπό τον φόβο ότι αυτές θα προκαλούσαν αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενόψει των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα.

Αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ

Ωστόσο, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν εν μέσω μιας παγκόσμιας υπερπροσφοράς και με τους φόβους να αυξάνονται ότι ο Τραμπ μπορεί να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε μια γρήγορη συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι τώρα ανοιχτή σε πιο επιθετική μέτρα,  δήλωσαν οι ίδιες πηγές. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία εν μέσω ερωτημάτων για το αν ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τη στήριξη. 

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν πάντως πολύ χαμηλές, απαγορεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αν επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές, που θα απαγόρευαν τις εισαγωγές του και από άλλες χώρες, θα ανέτρεπαν την πολιτική που ισχύει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Η αμερικανική κυβέρνηση σταθμίζει επίσης νέες κυρώσεις στον στόλο των δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να μεταφέρει το πετρέλαιό της. Οι νέοι περιορισμοί για τον λεγόμενο σκιώδη στόλο θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις πηγές. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει παρόμοια μέτρα για τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας πριν από το τέλος του έτους, ενώ αναμένεται επίσης να στοχοποιήσει άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο αυτό.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές με στήριξη από Κίνα

Το μοντέλο των κυρώσεων στο Ιράν

Μοντέλο για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσε να είναι η επιβολή περιορισμών παρόμοιων με εκείνους για το ιρανικό πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, οι αγοραστές του πετρελαίου θα αντιμετωπίζουν τιμωρία από τις ΗΠΑ, αλλά μια τέτοια κίνηση θα είχε πολλούς κινδύνους, δεδομένου ότι ισχυρές χώρες - όπως η Ινδία και η Κίνα - είναι μεγάλοι καταναλωτές ρωσικού αργού.

Επίσης, οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας παγκόσμια οικονομική πίεση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού διατηρούνται σε ένα στενό εύρος τιμών από τα μέσα Οκτωβρίου, με το Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με πάνω από 120 δολάρια τους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Θα πυροδοτούσαν, εξ άλλου, εντάσεις τόσο με τους αντιπάλους όσο και με τους εταίρους, με τη βοήθεια των οποίων οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν τις εξαγωγές ευαίσθητων αγαθών, όπως τσιπ και άλλη τεχνολογία που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Ο Τραμπ έχει πιέσει για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και οι αξιωματούχοι της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης λένε ότι θέλουν να δώσουν στην κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μοχλό πίεσης ενόψει των όποιων συνομιλιών.

Ανέκαμψαν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο

 

Μέχρι τώρα, ο Μπάιντεν ακολουθούσε περιορισμένες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή που πωλείται, εξισορροπώντας την ανάγκη να αποφευχθεί η αναταραχή των παγκόσμιων αγορών με την ανάγκη να περιοριστούν τα έσοδα που κερδίζει η Ρωσία από τις πωλήσεις αργού. 

Ωστόσο, ενώ η αξία των ροών ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης μειώθηκε μετά την επιβολή του πλαφόν στην τιμή πώλησής του από τη G7 στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, στη συνέχεια ανέκαμψε. 

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Gazprombank, το τελευταίο μεγάλο ρωσικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που είχε εξαιρεθεί από τις κυρώσεις. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αποφασίσει να μην επιβάλει κυρώσεις κατά της τράπεζας, την οποία χρησιμοποιούν ευρωπαϊκές χώρες για να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που εξακολουθούν να αγοράζουν από τη Ρωσία, από φόβο μήπως προκληθεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Ηδη, η Ουγγαρία καθώς και άλλες χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση των ΗΠΑ ενέχει δυνητικό κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια. Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει την άρση των κυρώσεων στην Gazprombank.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του «στόλου φάντασμα» που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ