Προθεσμία έως τη Δευτέρα έδωσε η ηγέτης του γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, στον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ για να ικανοποιήσει τα αιτήματά της για τον προϋπολογισμό του 2025, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανατρέψει την κυβέρνηση.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν απαιτεί από τον Μπαρνιέ να τροποποιήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει προσαρμογή ύψους 60 δισ. ευρώ για τη μείωση του υψηλού ελλείμματος, αποσύροντας μέτρα, όπως τη μείωση των επιστροφών για δαπάνες φαρμάκων και τις αυξήσεις φόρων για τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, ζητά να αυξηθούν οι συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό από την 1η Ιανουαρίου και να θεσπιστούν αυστηρότερες πολιτικές για τη μετανάστευση και την εγκληματικότητα.
Ο Μπαρνιέ, ο οποίος συμφώνησε χθες να αποσύρει την αύξηση της φορολογίας στην ηλεκτρική ενέργεια, ένα από τα βασικά αιτήματα του Εθνικού Συναγερμού, θα πρέπει να προωθήσει το κεφάλαιο του νέου προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση τη Δευτέρα, με την Αριστερά να απειλεί ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μόλις συμβεί αυτό. Αν ο Εθνικός Συναγερμός αποφασίσει να υποστηρίξει την κίνηση αυτή της Αριστεράς, τότε η κυβέρνηση πιθανόν να πέσει μέχρι την Τετάρτη.
Δύσκολος ένας συμβιβασμός
«Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες», δήλωσε η Λεπέν για τον προϋπολογισμό του Μπαρνιέ σε δηλώσεις της στη Le Monde. «Έχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα», πρόσθεσε. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ώθησε τους επενδυτές να πουλήσουν ορισμένα από τα στοιχεία ενεργητικού της Γαλλίας.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, έκανε λόγο για «νίκη» μετά την αλλαγή πλεύσης του Μπαρνιέ σχετικά με τη φορολογία του ρεύματος και συνέχισε με περισσότερα αιτήματα. Παραμένουν και άλλες κόκκινες γραμμές και «δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Κάλεσε επίσης τον Μπαρνιέ να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Αυτά τα λογικά μέτρα είναι ρεαλιστικά, μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και αναμένονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων», έγραψε ο Μπαρντέλα. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κωφεύει σε αυτά. Του έχουν απομείνει λίγες ημέρες», πρόσθεσε.
Η Λεπέν δήλωσε στη Le Monde την περασμένη εβδομάδα ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σε περίπτωση που εφαρμόσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
«Θέλουμε να βρούμε συμβιβασμούς», δήλωσε σήμερα από την πλευρά της η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μοντ Μπρεζόν. «Θέλει ο Εθνικός Συναγερμός πράγματι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός ή να θέσει τη Γαλλία σε πορεία σύγκρουσης προς την καταστροφή;», αναρωτήθηκε.
Η κρίση δρομολογήθηκε με τις εκλογές
Η τρέχουσα κρίση ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη νίκη της Λεπέν στις ευρωεκλογές, ενώ το κόμμα του υπολειπόταν ήδη της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή.
Το στοίχημά του απέτυχε, αφήνοντας τη Βουλή τριχοτομημένη σε ένα συρρικνωμένο κέντρο που υποστηρίζει τον Μακρόν, μια αριστερή συμμαχία και μια ενισχυμένη ακροδεξιά με επικεφαλής τη Λεπέν.
Η προοπτική της ψήφου δυσπιστίας ώθησε τους επενδυτές να πουλήσουν γαλλικά ομόλογα, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού της χώρας σε σύγκριση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το spread των 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων της Γερμανίας αυξήθηκε σήμερα σε περίπου 84 μονάδες βάσης. Παράλληλα, η απόδοση τους παρέμεινε υψηλότερη από των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων (2,96% έναντι 2,95%)
Η S&P Global Ratings πρόκειται να επανεξετάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σήμερα. Στα τέλη Μαΐου μείωσε την αξιολόγησή της για τη χώρα σε AA-, δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την κορυφαία βαθμίδα - επικαλούμενος το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!