Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ανοιχτή σε διαπραγμάτευση με Τραμπ - Βάζει τέσσερις «κόκκινες» γραμμές

Xi Jianping, Trump

Η Κίνα εμφανίζεται ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά βάζει τις δικές της κόκκινες γραμμές.

Ο πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, χρησιμοποίησε την τελευταία συνάντηση με τον απερχόμενο Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ: «Η Κίνα θέλει φιλικές σχέσεις, αλλά είναι έτοιμη για μάχη αν χρειαστεί». 

Με τον Μπάιντεν να εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Κινέζος χρησιμοποίησε τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο ως ευκαιρία για να διαμηνύσει στον Τραμπ ότι θέλει να τα βρουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν πρέπει να εισέλθουν σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» και μια σύγκρουση μεταξύ τους δεν είναι αναπόφευκτη, διαμήνυσε ο Σι.

Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές

Τόνισε, ωστόσο, τις «τέσσερις κόκκινες γραμμές» της Κίνας, διαμηνύοντας ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις που:

  • θα υπονόμευαν την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος,
  • θα έθεταν θέμα δημοκρατίας στην Κίνα, 
  • θα περιόριζαν την οικονομική άνοδό της ή 
  • θα ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. 

Τα κινεζικά ανέφεραν ότι ο Σι ότι έθεσε την ατζέντα για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. 

«Δεν πρέπει να αμφισβητηθούν», δήλωσε ο Σι μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στη Λίμα του Περού, όπου οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του APEC. «Αυτές είναι οι πιο σημαντικές προστατευτικές δικλείδες και δίχτυα ασφαλείας για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», πρόσθεσε. 

Ελπίζει για το καλύτερο, προετοιμάζεται για το χειρότερο

Η μακροσκελής δήλωση του Σι μετά από μια ουσιαστικά αποχαιρετιστήρια συνομιλία με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ δείχνει ότι η Κίνα ελπίζει για το καλύτερο, ενώ προετοιμάζεται για το χειρότερο. 

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να πλήξει το Πεκίνο με δασμούς ύψους 60% και επέλεξε αρκετά σκληροπυρηνικά στελέχη απέναντι στην Κίνα για να ηγηθούν της εξωτερικής πολιτικής του, συμπεριλαμβανομένου του Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργού Εξωτερικών και του Μάικ Γουόλτς ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας. 

«Είναι σαν ο Σι να προσπαθεί να ‘κλειδώσει’ την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, έστω και α ο Μπάιντεν δεν μπορεί να σταματήσει τον Τραμπ από το να διαταράξει το status quo», δήλωσε ο Νιλ Τόμας, συνεργάτης για την κινεζική πολιτική στο Κέντρο Ανάλυσης της Κίνας του Asia Society Policy Institute. «Αυτό υποδηλώνει ότι το Πεκίνο ανησυχεί σοβαρά για αστάθεια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Τραμπ», πρόσθεσε. 

Από την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ έχουν εγερθεί επίσης ερωτήματα σχετικά με το βαθμό που οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν την Ταϊβάν, αν και έχει έρθει πιο κοντά στον Ιλον Μασκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla που έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα. 

Το 2023 ο Μασκ δήλωσε ότι η Ταϊβάν αποτελεί «αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας», προκαλώντας την επίκριση της ηγεσίας της νήσου. 

Το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων

Παραμένει ασαφές, πάντως, αν η απειλή των δασμών αποτελεί σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις παρόμοιες με εκείνες της πρώτης θητείας του Τραμπ, Στη σύνοδο κορυφής του APEC, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, είπε πως θεωρεί τις προειδοποιήσεις του Τραμπ για τους δασμούς ως έναν τρόπο να φέρει τις κυβερνήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προέτρεψε τους συμμετέχοντες να διαβάσουν το βιβλίο του εκλεγμένου προέδρου «The Art of the Deal».

Τα σχόλια του Σι μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν έδειξαν ότι η Κίνα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για οικονομικά θέματα που δεν αγγίζουν τις κόκκινες γραμμές του. 

Ο Σι επέκρινε επίσης την αμερικανική πολιτική της «μικρής αυλής και του υψηλού φράχτη», χρησιμοποιώντας έναν όρο που επινόησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, για να περιγράψει τις προσπάθειες της χώρας να διασφαλίσει ότι η Κίνα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής.

Σχετικά με τις προειδοποιήσεις του προς τον Τραμπ να αποφύγει να αγγίξει τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, δεν ήταν σαφές τι ακριβώς εννοούσε ο Σι, αλλά εδώ και καιρό ανησυχεί για πιθανές προσπάθειες των ΗΠΑ να υποδαυλίσουν διαφωνίες καθώς η αυξανόμενη οικονομική πίεση στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει κατά της κυβέρνησής του.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης των ανταγωνιστικών πτυχών της σχέσης», καθώς και την πρόληψη των συγκρούσεων και τη διατήρηση της επικοινωνίας.

Ό,τι κι αν σκοπεύει ο Σι, προσπάθησε να δεσμεύσει τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Η κινεζική ανάγνωση περιλάμβανε έξι «όχι», σε σύγκριση με τέσσερα μετά τη συνάντηση του Σι με τον Μπάιντεν στο Μπαλί: 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας, οι συμμαχίες τους δεν στρέφονται κατά της Κίνας, δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα και δεν βλέπουν την πολιτική τους για την Ταϊβάν ως τρόπο ανταγωνισμού με την Κίνα».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ