Η ενέργεια βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της πρώτης μετά από δύο χρόνια συνομιλίας μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να εξετάσει ενεργειακές συμφωνίες με το Βερολίνο, εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Γερμανίας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών, αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες είχαν μια «λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την Ουκρανία. Ο Πούτιν υποστήριξε εκ νέου πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να καλύπτει τα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας και να βασίζεται στις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» - μια αναφορά στο γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το ένα πέμπτο της χώρας.
Ο Πούτιν μίλησε επίσης για «πρωτοφανή υποβάθμιση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία κατηγόρησε τις μη φιλικές ενέργειες της Γερμανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι' αυτό», αναφέρεται ακόμα.
Η ρήξη
Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές ποσοτήτων αερίου σταμάτησαν μετά τη δολιοφθορά που κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, το 2022.
Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικά κύματα κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Όσον αφορά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η στάση του Πούτιν ήταν ίδια με τον Ιούνιο, όταν είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν το Κίεβο εγκατέλειπε τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παρέδιδε το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία. Η Ουκρανία απέρριψε αυτούς τους όρους ως ισοδύναμους με παράδοση.
«Οι πιθανές συμφωνίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, να εκκινούν από τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και, κυρίως, να εξαλείφουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης», αναφέρει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση του.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερθείς αργότερα στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, είπε ότι αποτύπωσε τις βαθιές διαφωνίες για την Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι Πούτιν και Σολτς μίλησαν ήταν εξαιρετικά θετικό.
«Υπήρξαν αρκετά λεπτομερείς συζητήσεις, πρώτα απ' όλα για το ουκρανικό θέμα, ειλικρινείς συζητήσεις... Αλλά, φυσικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια σύμπτωση απόψεων εδώ. Υπάρχουν αρκετά βαθιές διαφωνίες, αλλά το ίδιο το γεγονός του διαλόγου είναι εξαιρετικά θετικό», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.
Με πρωτοβουλία Σολτς
Η συνομιλία των δύο ηγετών, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού καγκελαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά ΜΜΕ, ο Σολτς εστίασε στον εν εξελίξει πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «ο οποίος έχει φέρει θάνατο, πόνο και καταστροφή στην Ουκρανία για περισσότερες από 1.000 ημέρες τώρα». Επέκρινε επίσης την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση».
Σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, ο Σολτς κάλεσε επίσης τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και «πίεσε τη Ρωσία να προσέλθει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με στόχο μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Τόνισε δε «την ακλόνητη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία στην αμυντική της μάχη για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».
Το υπόβαθρο
Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε καθώς η Γερμανία βυθίζεται στην αστάθεια, μετά την κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Φεβρουαρίου 2025. Αλλά και με φόντο την εκλογική νίκη στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα επιδιώξει άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ακόμα και αν αυτό απαιτεί οδυνηρές υποχωρήσεις από το Κίεβο.
Στον ενεργειακό τομέα, το τηλεφώνημα που αποτέλεσε μια πρώτη «ρωγμή» στον πάγο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας ήρθε καθώς στη γηραιά ήπειρο ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από την ενεργειακή κρίση του 2022, με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται σε υψηλά έτους μετά την ανακοίνωση από την αυστριακή εταιρεία OMV ότι η ρωσική Gazprom θα διακόψει από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου την παροχή φυσικού αερίου.
Η διακοπή των ροών θα σημειωθεί μετά την ειδοποίηση της OMV ότι θα σταματήσει τις πληρωμές προς την Gazprom καθώς διεκδικεί αποζημίωση 230 εκατ. ευρώ από τον ρωσικό κολοσσό μετά από απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου.
Τα συμβόλαια στην αγορά του Αμστερνταμ (TTF) για παράδοση τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν πάνω από τα 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ λίγο μετά τις 18:00 διαμορφώνονταν στα 46,5 ευρώ, με άνοδο 0,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Δυσαρέσκεια Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημερώθηκε για την τηλεφωνική συνομιλία Σολτς - Πούτιν πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, προειδοποιώντας - σύμφωνα με γερμανικά μέσα - τον Σολτς ότι το τηλεφώνημα στον Πούτιν θα μειώσει την απομόνωση του Ρώσου προέδρου και θα οδηγήσει σε συνέχιση του πολέμου.
Σε άλλη του δήλωση, ο Ζελένσκι ανέφερε, μιλώντας στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Suspilne, ότι ο πόλεμος θα «τελειώσει νωρίτερα» υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
«Ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία. Φυσικά, με την πολιτική αυτής της ομάδας, η οποία θα ηγείται πλέον του Λευκού Οίκου, ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα» είπε, τονίζοντας ότι η «δίκαιη ειρήνη» είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!