Πώς αντανακλώνται στο υπέρογκο χρέος των ΗΠΑ οι πολιτικές που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο;
Οι επενδυτές προχωρούν ήδη σε υπολογισμούς αναφορικά με το πώς οι δασμοί ή το «σχέδιο DOGE» των Ντόναλντ Τραμπ και Ίλον Μασκ, για δραστικές περικοπές στον κρατικό μηχανισμό, θα μπορούσαν να επιδράσουν στον πληθωρισμό ή στο κρατικό χρέος. Η μη κομματική «Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό» άλλωστε, έχει εκτιμήσει πως τα σχέδια του Τραμπ θα αυξήσουν το κρατικό χρέος των ΗΠΑ κατά περίπου 7,75 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2035. Η προοπτική αυτή δεν αποτελεί βεβαίως σημερινό «πονοκέφαλο», ενδέχεται όμως να αποδειχθεί μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον.
Ο «καρχαρίας δίπλα στη βάρκα»
Μιλώντας στο Yahoo Finance ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων για το σταθερό εισόδημα της BlackRock, σημείωσε ότι «οι αγορές τείνουν να αντιδρούν στον καρχαρία που βρίσκεται πιο κοντά στη βάρκα». Όπως εξήγησε ο «καρχαρίας» (δηλαδή η δυναμική του χρέους), δεν πρόκειται να βρεθεί «δίπλα στη βάρκα» τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Ωστόσο αυτό κάποια στιγμή θα συμβεί. «Δεν ξέρω αν θα είναι στο δεύτερο μισό του 2025 ή στις αρχές του 2026 [αλλά θα συμβεί]», ανέφερε, εκτός αν αντιμετωπιστεί η δυναμική των δαπανών, αν μειωθεί το ύψος του χρέους που εκδίδουν οι ΗΠΑ και αν καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.
Ο Rieder εκτίμησε ότι υπάρχει ένα σενάριο κατά το οποίο οι «εκδικητές των ομολόγων» θα μπορούσαν να επιτεθούν στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει «αν οι τακτικοί αγοραστές κρατικών κρατικών ομολόγων αποφασίσουν ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές του Τραμπ είναι πληθωριστικές», οπότε και θα μπορούσαν «να πουλήσουν μαζικά, οδηγώντας τις αποδόσεις προς τα πάνω. Αυτό, με τη σειρά του, θα αύξανε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα είχε διαδοχικές επιπτώσεις σε όλες τις αγορές και την οικονομία.»
Το «καθαρότερο βρώμικο πουκάμισο»
Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος: Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται εδώ και χρόνια, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην έχει καταγράψει ποτέ πλεόνασμα πλην του σύντομου διαστήματος μεταξύ του τέλους της διακυβέρνησης Κλίντον και της έναρξης της διακυβέρνησης Μπους. Οι αγορές, όμως, κάνουν παγίως τα «στραβά μάτια».
Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ο John Stoltzfus της χρηματοοικονομικής «Oppenheimer» επικαλέστηκε την περίφημη αναφορά του επενδυτή και συνιδριτή της PIMCO Bill Gross στο «καθαρότερο βρώμικο πουκάμισο»: «Οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν λόγω της λογοδοσίας, της διαφάνειας, της διακυβέρνησης αλλά και της ικανότητάς μας να καινοτομούμε καθώς και του μεγέθους της οικονομίας μας», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Έτσι, ο Stoltzfus υποστηρίζει ότι το ομοσπονδιακό χρέος θα καταστεί πράγματι πρόβλημα, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν, υποστηρίζει, αποτελεί περισσότερο ένα αντικείμενο συζήτησης παρά ένα οικονομικό εμπόδιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!