H νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει πιθανότατα σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, αν εφαρμόσει έστω και εν μέρει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για επιβολή οριζόντιων δασμών, ριζική μείωση της φορολογίας ή για πίεση στους εταίρους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.
Οι πιέσεις που θα υπάρξουν στα δημόσια οικονομικά και τον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα γίνουν αισθητές σε όλο τον πλανήτη, καθώς θα ωθήσουν ανοδικά τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και την ισοτιμία του δολαρίου.
Καθώς έπεφταν βροχή τα συγχαρητήρια από παγκόσμιους ηγέτες, ο Τραμπ δήλωνε σήμερα ότι του δόθηκε «ισχυρή εντολή» να κυβερνήσει.
Οι δασμοί θα πλήξουν την ανάπτυξη
Η επιβολή οριζόντιων δασμών 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10% ή 20% στις εισαγωγές από όλες τις άλλες χώρες, αποτελούν βασικό πυλώνα των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ και είναι πιθανό να έχουν τον μεγαλύτερο παγκόσμιο αντίκτυπο.
Στην Ευρώπη, οι δασμοί θα έπλητταν περισσότερο τις χώρες που έχουν μεγάλες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, όπως τη Γερμανία που είναι η κύρια βιομηχανική δύναμη της περιοχής και λιγότερο άλλες χώρες.
Οι δασμοί καθιστούν ακριβότερες τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να τις περιορίζουν, επιβαρύνοντας παράλληλα τα δημόσια οικονομικά των εξαγωγικών χωρών και αναχαιτίζοντας την όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αύξηση πληθωρισμού και ανατίμηση δολαρίου
Αναμένεται επίσης να αυξήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας έτσι τη Fed να καθυστερήσει τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, διατηρώντας το δολάριο σε υψηλά επίπεδα. Μέσω της ανατίμησης του δολαρίου, πάντως, η οποία θα καθιστούσε φθηνότερα τα ξένα προϊόντα, θα περιοριζόταν η αρνητική επίπτωση από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της Ευρώπης.
Προειδοποίηση από το ΔΝΤ
Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και παγκοσμίως μάλλον θα είναι αρνητικό, όπως έχει προειδοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η λήψη προστατευτικών μέτρων για το παγκόσμιο εμπόριο, όπως είναι οι δασμοί, θα αποτελέσει καθοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψή του για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,2% φέτος και το 2025.
Τα επιτόκια
Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα αν ο Τραμπ τηρήσει και τις δεσμεύσεις του για μεγάλες μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες θα αύξαναν το χρέος των ΗΠΑ κατά 7,75 τρις. δολάρια έως το 2035, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου.
«Οι δημοσιονομικές υποσχέσεις του Τραμπ είναι πολύ ανησυχητικές - για την αμερικανική οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές- καθώς αναμένεται να αυξήσουν σε μεγάλο θαθμό βαθμό ένα ήδη υπερβολικό έλλειμμα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του της UniCredit, Ερικ Νίλσεν.
Ο κίνδυνος για την Κίνα
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την εμπορική πολιτική του Τραμπ διατρέχει βέβαια η Κίνα, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να τονώσει την ανάπτυξή της, η οποία έχει επιβραδυνθεί λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων και τη συγκρατημένη κατανάλωση των Κινέζων.
Αν δει «τοίχο» στις ΗΠΑ, η Κίνα θα επιδιώξει να στρέψει τις εξαγωγές της που κατευθύνονταν στις ΗΠΑ σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξει και από τον λόγο αυτό μεγαλύτερος ανταγωνισμός με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και μία πίεση συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η αντίδραση των Βρυξελλών
Σε περίπτωση επιδείνωσης των προοπτικών ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιδράσει με μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων της, αν και θα πρέπει να σταθμίζει και τον αντίκτυπο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό λόγω ανατίμησης του δολαρίου.
«Μόλις οι δασμολογικές πολιτικές των ΗΠΑ γίνουν σαφέστερες, θα ήταν λογικό η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο (που δεν είναι σαφές πιο είναι, αλλά εικάζεται ότι κινείται περί το 2%», δήλωσε αναλυτής της JP Morgan.
Οι χώρες της Ευρώπης, όπως και άλλες βέβαια, είναι πιθανό να προβούν σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ για δασμούς, αναστέλλοντας περαιτέρω το εμπόριο και μειώνοντας βαθύτερα την παγκόσμια ανάπτυξη. Η απειλή με αντίποινα από τις Βρυξέλλες, πάντως, μπορεί να οδηγήσει σ δεύτερες σκέψεις τον Τραμπ για την επιβολή δασμών, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του.
Οι αμυντικές δαπάνες
Αλλά η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να υποστεί το πρόσθετο πλήγμα των αυξημένων αμυντικών δαπανών, εάν ο Τραμπ μειώσει την υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ.
Η Ευρώπη βασίζεται στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα αναγκαστεί να καλύψει οποιοδήποτε κενό αφήσει μια υποχώρηση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη είναι ήδη κοντά στο 90% του ΑΕΠ, οπότε η δημοσιονομική της κατάσταση είναι δύσκολη
Οι προσπάθειες του Τραμπ να απορρυθμίσει τις αγορές είναι πιθανό να εξελιχθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, αλλά οι διεθνώς συμφωνημένες προτάσεις που αποσκοπούν στο να καταστήσουν τις τράπεζες πιο ανθεκτικές, κοινώς γνωστές ως Βασιλεία ΙΙΙ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο θύμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!