Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, επιχειρεί να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού την Τετάρτη που προκάλεσε sell off των βρετανικών ομολόγων, λέγοντας ότι η πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης των Εργατικών είναι η οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα.
«Έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο από αυτό που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε η Ριβς σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενη στο περιθώριο με το οποίο τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχει θέσει η ίδια. «Έχουμε πλέον θέσει τα δημόσια οικονομικά μας σε σταθερή και στέρεη τροχιά», πρόσθεσε.
Πρόσθετος δανεισμός 142 δισ. στερλίνες
Η αρνητική αντίδραση της αγοράς ήρθε καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την έκταση του νέου δανεισμού που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός της Ριβς.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ετήσια αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά 70 δισ. στερλίνες και επιπλέον 100 δισ. στερλίνες για επενδυτικές δαπάνες. Από τις επίσημες προβλέψεις προκύπτει ότι θα χρειαστούν περίπου 142 δισ. στερλίνες επιπλέον δανεισμού τα επόμενα πέντε χρόνια.
Με πολλούς επενδυτές να θεωρούν ότι πρόκειται για έναν πληθωριστικό προϋπολογισμό, οι αγορές βλέπουν τώρα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πολιτικά ευαίσθητη η αύξηση των αποδόσεων
Υπερασπιζόμενη τα σχέδιά της, η Ριβς δήλωσε ότι θα τηρήσει τους «ισχυρούς δημοσιονομικούς κανόνες» και ότι θα υπάρχει μια «σημαντική» δημοσιονομική εξυγίανση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας. Οι δύο βασικοί κανόνες της είναι τα φορολογικά έσοδα να καλύπτουν τις τρέχουσες δαπάνες και το χρέος να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.
«Επιτυγχάνουμε τόσο τον κανόνα της σταθερότητας όσο και τον κανόνα των επενδύσεων δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτό θα πρέπει να προσφέρει εμπιστοσύνη, παράλληλα με όσα είπε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε η Ριβς, αναφερόμενη στην στήριξη του Ταμείου για τα σχέδιά της να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις.
Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων είναι πολιτικά ευαίσθητη για τη Ριβς, δεδομένου ότι έχει επικρίνει συχνά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της πρώην πρωθυπουργού των Συντηρητικών, Λιζ Τρας, το 2022, ο οποίος προκάλεσε μεγάλο sell off των ομολόγων και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.
Αν και οι κινήσεις της αγοράς αυτή την εβδομάδα δεν συγκρίνονται με αυτές στην περίπτωση της Τρας - οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν το σχέδιο της Τρας σε σύγκριση με την αύξηση κατά περίπου 25 μονάδες βάσης από τότε που ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του Ριβς - εξακολουθεί να αποτελεί πλήγμα για τον ισχυρισμό των Εργατικών ότι αποκατέστησαν τη σταθερότητα στα οικονομικά της Βρετανίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!