Να επανεκτιμήσουν τα επόμενα βήματά τους αναγκάζονται οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, υπό το πρίσμα της παγκόσμιας αναταραχής που έχει προξενήσει οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτός ΗΠΑ εμφανίζονται πλέον πολύ πιο πρόθυμοι να μειώσουν τα επιτόκια σε σχέση με τη στάση που θα κρατούσαν υπό κανονικές συνθήκες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία η οποία, έχοντας διατηρήσει επί χρόνια χαμηλά τα επιτόκια, τώρα απλώς περιορίζει τις αυξήσεις.
Ακολουθεί μια επισκόπηση του Reuters για τις κινήσεις που εξετάζουν δέκα κεντρικές τράπεζες ανεπτυγμένων οικονομιών:
1. ΕΛΒΕΤΙΑ
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται να συνεδριάσει τον Ιούνιο, με τις αγορές να προβλέπουν μείωση επιτοκίων από το 0,25% στο 0%.
Η SNB δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια, ωστόσο η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές και μπορεί να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό.
Από την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών, στις 2 Απριλίου, το ελβετικό φράγκο έχει καταστεί το ισχυρότερο νόμισμα των ανεπτυγμένων αγορών. Σύμφωνα με το Reuters, η παρέμβαση της SNB ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ουάσινγκτον, που συνδέει την «χειραγώγηση νομισμάτων» με τους δασμούς.
2. ΚΑΝΑΔΑΣ
Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά διατήρησε τα επιτόκια στο 2,75% την Τετάρτη, στην πρώτη παύση μετά από επτά συνεχείς μειώσεις.
Ο διοικητής Τιφ Μακλέμ δήλωσε ότι η αβεβαιότητα κάνει τις προβλέψεις «λίγο μόνο χρήσιμες» και δυσκολεύει την εκτίμηση της πορείας της οικονομίας.
Παρά την παύση, οι αγορές αναμένουν δύο ακόμα μειώσεις έως το τέλος του έτους.
3. ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε μείωση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%, φτάνοντας τις συνολικές μειώσεις από τον Αύγουστο στις 200 μονάδες βάσης.
Η εξάρτηση της Νέας Ζηλανδίας από την κινεζική οικονομία την καθιστά ευάλωτη σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ–Κίνας. Οι αγορές αναμένουν ακόμη τρεις μειώσεις φέτος, παρά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.
4. ΣΟΥΗΔΙΑ
Η σουηδική Riksbank διατήρησε τα επιτόκια στο 2,25% τον Μάρτιο, με πρόβλεψη να παραμείνουν αμετάβλητα προς το παρόν.
Αφού είχε μειώσει επιτόκια από το 4% για να στηρίξει την αδύναμη οικονομία, οι αγορές συμφωνούν πλέον ότι περαιτέρω μειώσεις είναι απίθανες.
5. ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια για έβδομη φορά μέσα σε έναν χρόνο την Πέμπτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας χαλάρωσης.
Σύμφωνα με την Φραγκφούρτη, οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των εμπορικών εντάσεων, ενώ η ασταθής αντίδραση των αγορών συσφίγγει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι πλέον στο 2,25%, με τις αγορές να αναμένουν δύο έως τρεις ακόμα μειώσεις των 25 μονάδων βάσης εντός του 2025.
6. ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Η Fed βρίσκεται σε δίλημμα, καθώς οι δασμοί αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη αλλά και να αυξήσουν τον πληθωρισμό.
Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Τράπεζα παραμένει σε φάση παρακολούθησης των εξελίξεων, με τις αγορές να βλέπουν διατήρηση των επιτοκίων τον Μάιο και πιθανή μείωση αργότερα.
Από την αρχή του έτους η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, έχοντας κατά το 2024 προχωρήσει σε μειώσεις κατά 100 μονάδες βάσης. Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι η αποπομπή του Πάουελ «δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα» και ζήτησε περαιτέρω μειώσεις.
7. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει πάνω από 80% πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, διατηρώντας τον ρυθμό της μίας μείωσης ανά τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους.
Η BoE κινείται πιο αργά από άλλες τράπεζες, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί. Τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτιο κινήθηκε ηπιότερα από ό,τι αναμενόταν, της δίνει περιθώριο να προχωρήσει σε μια ακόμη μείωση.
8. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Αυστραλία ξεκίνησε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Φεβρουάριο, αλλά πλέον οι αγορές θεωρούν ότι θα προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε μείωση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο, ενώ ως το τέλος του 2025 εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα έχουν μειωθεί κατά 125 μονάδες βάσης.
Η οικονομία της εξαρτάται από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις όσο οι εμπορικές εντάσεις αυξάνονται.
9. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών (4,50%), μετά από απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού που την ώθησε να καθυστερήσει τις μειώσεις.
Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις τον Ιούνιο, με περαιτέρω χαλάρωση να ακολουθεί.
10. ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει η εξαίρεση στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς συνεχίζει τον κύκλο της αύξησης επιτοκίων, παρά τις επιπλοκές από τους δασμούς.
Ο διοικητής Καζούο Ουέντα δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί παρέμβαση αν οι δασμοί πλήξουν την οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης του κύκλου αυξήσεων που έχει φέρει το επιτόκιο στο 0,5%.
Αυτό ενδεχομένως να σταματήσει ή και να αντιστρέψει την πρόσφατη ενίσχυση του γεν, προκαλώντας αντίδραση από τον Τραμπ. Ιάπωνες αξιωματούχοι ήδη ανησυχούν ότι ο αργός ρυθμός αύξησης επιτοκίων ίσως αποτελέσει πεδίο πίεσης στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ακόμη κι αν δεν ετέθη επίσημα στον πρώτο γύρο συζητήσεων.
Με πληροφορίες από Reuters