Μπροστά σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας βρίσκεται η τουρκική οικονομία, μετά την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που πυροδότησε η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και σημαντικότερου πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου. Σημειώνεται ότι στις οργισμένες διαδηλώσεις που σημειώνονται καθημερινά από την Τετάρτη, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι.
Όπως αναφέρει το CNBC, αναλυτές προβλέπουν μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας για την τουρκική λίρα και τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία το κράτος θα αναγκαστεί να εξαντλήσει προκειμένου να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.
12 δισ. από την Κεντρική Τράπεζα για στήριξη της λίρας
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times στις 21 Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησε την προηγούμενη εβδομάδα 12 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά της για να στηρίξει τη λίρα, καθώς το νόμισμα κατέρρευσε φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό – πάνω από 40 λίρες ανά δολάριο. Η αγορά σημείωσε απότομη πτώση αμέσως μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου, ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών και χαλάρωσε τους κανόνες επαναγοράς, προσπαθώντας να συγκρατήσει την πτώση του χρηματιστηρίου.
«Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν την πιο μαζική και σημαντική αντίδραση του κόσμου εδώ και πάνω από μία δεκαετία, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόβλεψη της πορείας των εξελίξεων», ανέφερε τη Δευτέρα ο Γουλφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.
«Αυτό που είναι ήδη φανερό, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, είναι ότι η πολιτική αστάθεια απέχει πολύ από το να τελειώσει», πρόσθεσε. «Για άλλη μια φορά, η πολιτική ατζέντα του προέδρου Ερντογάν έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας».
Καταρρέουν οι προσπάθειες δύο ετών
Υπενθυμίζεται ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που θεωρείται ευρέως ο ισχυρότερος πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς, μόλις λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία εκ μέρους του κόμματός του. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του απορρίπτουν τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για καθαρά πολιτική δίωξη.
Οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών κινδυνεύει να ακυρώσει την προσπάθεια σχεδόν δύο ετών που κατέβαλαν οι επικεφαλής της τουρκικής οικονομικής πολιτικής για την επιστροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική στρατηγική και την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.
Εκτακτα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2023, αναγκάζεται τώρα να λάβει έκτακτα μέτρα, όπως η μαζική χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, προκειμένου να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη λίρα – κάτι που υπονομεύει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του για σταθεροποίηση της οικονομίας.
«Ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων που συγκεντρώθηκαν μέσα σε έναν χρόνο, εξαερώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε στο CNBC ο Μπουράκ Νταλγκίν, βουλευτής από την επαρχία Μπαλικεσίρ. «Αυτό αποτελεί σαφές πλήγμα στο οικονομικό πρόγραμμα του Σιμσέκ. Τα αποθέματα τα μαζεύεις με το κουτάλι και τα χάνεις με το φτυάρι».
Με πληροφορίες από CNBC