Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να διαθέτει περιθώριο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%. Ωστόσο, αυτή η πορεία απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς.
Αυτό δήλωσε η οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στη γερμανική οικονομική πλατφόρμα Finanztip.
«Να είμαστε προσεκτικοί»
«Προς το παρόν, δεν βλέπουμε σοβαρούς κινδύνους που να μας εμποδίζουν να πετύχουμε [τον στόχο του] 2%», ανέφερε η Σνάμπελ σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε πιθανότατα να προχωρήσουμε σε νέες μειώσεις επιτοκίων».
Ωστόσο, σημείωσε ότι «μετά τις μεγάλες μειώσεις των τελευταίων μηνών, πλησιάζουμε στο σημείο όπου πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν και πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε τη μείωση».
Η ΕΚΤ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% στη συνεδρίασή της, η οποία θα διεξαχθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μετά από τέσσερις αντίστοιχες μειώσεις το 2024.
Με τον πληθωρισμό όμως να εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί στο 2%, οι συζητήσεις στρέφονται τώρα στην αδύναμη οικονομία.
Αβεβαιότητα
Οικονομολόγοι και επενδυτές προβλέπουν συνολική χαλάρωση κατά 100 μονάδες βάσης το 2025, εξέλιξη που θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων από το 3% στο 2%. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές, κυρίως λόγω της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η Σνάμπελ προειδοποίησε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο μιας εμπορικής σύγκρουσης, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές στην Ευρώπη, ιδίως αν η ΕΕ απαντήσει με αντίμετρα. «Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών», εξήγησε.
Επισήμανε επίσης την αβεβαιότητα γύρω από τα σχέδια του Τραμπ, η οποία αποθαρρύνει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Αυτή η αβεβαιότητα, είπε, «λειτουργεί ως δηλητήριο για την οικονομία».
Σε καλό δρόμο
Παρά τις προκλήσεις, η Σνάμπελ υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και αναμένουμε να επιστρέψουμε στον στόχο για πληθωρισμό στο 2% φέτος». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε το 2022 και το 2023. «Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων ετών ήταν δύσκολος για πολλούς. Αργήσαμε σχετικά να αντιδράσουμε», παραδέχτηκε.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Γερμανία, η Σνάμπελ ανέδειξε τρεις βασικές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου: την αντιμετώπιση της δομικής κρίσης, τη διαχείριση της πράσινης μετάβασης και την επίλυση του προβλήματος έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!