Ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων γουάν (411 δισεκατομμυρίων δολαρίων) συμφώνησαν να εκδώσουν οι κινεζικές αρχές κατά το 2025, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει αναζητήσει ποτέ στις διεθνείς αγορές το Πεκίνο, που αναζητά ρευστότητα για να αναζωογονήσει την παραπαίουσα κινεζική οικονομία, η οποία αναμένεται να πληγεί έτι περαιτέρω από τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τα έσοδα θα διοχετευτούν στην ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω επιδοτήσεων, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων και στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε προηγμένους τομείς με γνώμονα την καινοτομία, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.
Στον απόηχο της είδησης αυτής, οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 1 και 2 μονάδες βάσεις, αντίστοιχα.
Η μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων
Όπως τονίζει το Reuters, η σχεδιαζόμενη ειδική έκδοση κρατικών ομολόγων του επόμενου έτους θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ και υπογραμμίζει την προθυμία του Πεκίνου να αυξήσει το κρατικό χρέος για να αντιμετωπίσει το αποπληθωριστικό τέλμα στο οποίο έχει εισέλθει η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.
Τα χρήματα που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν μεταξύ άλλων σε ένα πρόγραμμα επιδότησης για διαρκή αγαθά, που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να αποσύρουν παλιά αυτοκίνητα ή συσκευές και να αγοράσουν νέα με έκπτωση, καθώς και σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που επιδοτεί μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση του εξοπλισμού επιχειρήσεων. Αλλά και σε σημαντικά έργα εθνικής εμβέλειας, όπως η κατασκευή σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και η απόδοση εκτάσεων σε καλλιεργητές.
Νέες παραγωγικές δυνάμεις
Ένα άλλο μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων εσόδων για το επόμενο έτος θα προορίζεται για επενδύσεις σε «νέες παραγωγικές δυνάμεις», όπως αποκαλεί το Πεκίνο την προηγμένη μεταποίηση - δηλαδή τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η ρομποτική, οι ημιαγωγοί και η πράσινη ενέργεια. Μία από τις πηγές του Reuters ανέφερε ότι περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο γιουάν θα διατεθούν για την πρωτοβουλία αυτή. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων κρατικών τραπεζών, δήλωσαν οι πηγές, καθώς οι κορυφαίοι δανειστές βρίσκονται αντιμέτωποι με συρρικνωμένα περιθώρια κέρδους και αυξανόμενα κόκκινα δάνεια.
Η έκδοση περισσότερου δημόσιου χρέους κατά το 2025 είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ στον απόηχο της ετήσιας Κεντρικής Διάσκεψης Οικονομικών Εργασιών, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι ήταν «απαραίτητο να διατηρηθεί η σταθερή οικονομική ανάπτυξη», να αυξηθεί ο λόγος του δημοσιονομικού ελλείμματος και να εκδοθεί περισσότερο δημόσιο χρέος το επόμενο έτος, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Προκλήσεις
Πρόκειται πάντως για μια λογική απόφαση, δεδομένων των σοβαρών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κινεζική οικονομία: Της σοβούσας κρίσης των ακινήτων, του υψηλού χρέους της τοπικής διοίκησης και της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης. Όσο για τις εξαγωγές, που εξακολουθούν να καταγράφουν κάποια δυναμική, θα μπορούσαν σύντομα να πληγούν από τους δασμούς που έχει δεσμευτεί να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ως εκ τούτου η ζήτηση πρέπει να στηριχθεί από την εγχώρια κατανάλωση, που όμως παραμένει αναιμική λόγω της κρίσης των ακινήτων και της απουσίας ενός συνεκτικού δικτύου κοινωνικής πρόνοιας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις διεθνείς αγορές θα κατευθυνθεί στη στήριξη της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!