Με ενθουσιασμό έχουν υποδεχτεί τραπεζίτες και χρηματιστές την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς προσβλέπουν σε χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων που, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας «φούσκας» όπως αυτή που οδήγησε στην κρίση του 2007, έθεταν περιορισμούς στις δραστηριότητές τους.
Μέχρι τις εκλογές, όπως μεταδίδει το Bloomberg, πολλά στελέχη της Wall Street εμφανίζονταν απογοητευμένα από το σφιχτό ρυθμιστικό πλαίσιο και την αβεβαιότητα που δημιουργούσε η συχνή εισαγωγή νέων κανόνων και ρυθμίσεων. «Κάθε φορά προκύπτει μια νέα κεφαλαιακή απαίτηση ή ένας νέος κανονισμός, ή κάτι νέο που απλώς κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα» δήλωνε επιφανής τραπεζίτης, προσδοκώντας ότι ο Τραμπ θα επιφέρει χαλάρωση των κανονισμών.
Από ρεκόρ σε ρεκόρ
Παρά τη γενικευμένη κατήφεια ωστόσο, η δεκαπενταετία που προηγήθηκε μόνο κακή δεν ήταν για τις τράπεζες. Το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση, η JPMorgan είχε καταγράφει κέρδη ρεκόρ. Ρεκόρ που επαναλήφθηκαν όχι μία ή δύο, αλλά έξι φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, και άλλες δύο κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Επί Μπάιντεν, δε, η JPMorgan απογειώθηκε, καταγράφοντας νέα ρεκόρ το 2021 και το 2023. Το 2024, τέλος, προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την καλύτερη χρονιά της.
Επί Μπάιντεν ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψαν και οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, με τις μετοχές τους να καταγράφουν ιστορικό υψηλό τις εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - στις οποίες συγκαταλέγονται ακόμα οι Bank of America, Citigroup και Wells Fargo - έχουν κερδίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια.
Κόντρα με τις ρυθμιστικές αρχές
Η πορεία αυτή έδωσε την αυτοπεποίθηση σε στελέχη τους να ταχθούν δημοσίως κατά των ρυθμιστικών αρχών που προχωρούσαν σε επιβολή νέων ρυθμίσεων. Αυτό έκανε για παράδειγμα ο Τζέιμι Ντίμον, όταν τρεις ρυθμιστικές αρχές πρότειναν πέρσι να αυξηθούν τα κεφαλαιακά αποθέματα που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης. Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο καθιστά τους τραπεζίτες αισιόδοξους ότι οι ρυθμίσεις αυτές είτε θα χαλαρώσουν, είτε δεν θα εφαρμοστούν καθόλου.
Βλέπουν αύξηση των Μ&Α
Οι τράπεζες περιμένουν μεγαλύτερα κέρδη και από την αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών, που θεωρείται ότι επί Μπάιντεν προχωρούσαν με πιο αργούς ρυθμούς λόγω του εξονυχιστικού ελέγχου των εμπλεκόμενων εταιρειών από τις αρμόδιες αρχές.
Σε δυο βάρκες ο Τραμπ;
Η αισιοδοξία βεβαίως των τραπεζιτών, όπως σχολιάζει το Bloomberg, είναι δύσκολο να συμβαδίσει με τις προσδοκίες των εργαζομένων Αμερικανών που έστειλαν των Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Και οι υποσχέσεις του να επιβάλει γιγάντιους δασμούς, να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά και να προχωρήσει σε νέες φοροαπαλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς τα πάνω το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και τον πληθωρισμό. Κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.
Προς το παρόν ωστόσο, αυτά λίγο μοιάζει να απασχολούν τους τραπεζίτες. Που επί του παρόντος στέκονται στην προοπτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που διευθύνουν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!