Η απήχηση της συνάντησης Ερντογάν - Σίσι στην Τουρκία ήταν μεγάλη και πολυδιάστατη.Από τη μία, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ τόνισαν την ανακολουθία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, από την άλλη, η φιλοκυβερνητική πλευρά ύμνησε τη συνάντηση ως μια αναγκαία στρατηγική κίνηση, προκειμένου η Τουρκία να ενισχύσει την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και με το κόστος της επαναπροσέγγισης με ηγέτες που παλαιότερα αντιμετωπίζονταν ως «εχθροί».
Στο επίκεντρο του απολογισμού της επόμενης ημέρας της επίσκεψης βρέθηκε η γεωστρατηγική σημασία της ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο, το οποίο προκάλεσε αντικρουόμενες εκτιμήσεις, όπως επίσης και η πιθανότητα ενός στρατιωτικού αλισβερισιού.
«Η realpolitik επιβλήθηκε. Τα συμφέροντα επαναπροσδιορίστηκαν. Η εξομάλυνση, αν και απαραίτητη και για τις δύο πλευρές, επιτεύχθηκε χάρη στις στροφές "U" του Ερντογάν. Κι έτσι η Τουρκία από την "πολύτιμη μοναξιά" πέρασε στην "ανυπόληπτη μάζα"», έγραφε χαρακτηριστικά ο έγκριτος διπλωματικός αναλυτής, Φεχίμ Ταστεκίν.
Παρά τη σημαντική εμπορική έκρηξη και το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική, το πρωταρχικό κίνητρο για την ανάπτυξη των σχέσεων με το Κάιρο ήταν τα συμφέροντά της στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν οι περισσότεροι Τούρκοι αναλυτές, όπως ο Χαλέντ Φουάντ.
Προς μερική συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου;
Ο αρκετά έμπειρος Ταστεκίν ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος: «Πρόκειται για ένα όνειρο απατηλό. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια μερική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε ένα μη αμφισβητούμενο γεωγραφικό μήκος και η Τουρκία να πυροβολήσει τα πόδια της στη Λιβύη. Η Αίγυπτος δεν θα ‘πουλήσει’ την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση για χάρη της Τουρκίας».
«Ακόμη και αν η Αίγυπτος υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, δεν θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τη συμμαχία της με την Ελλάδα», δήλωσε ο Αμάρ Φαγέντ, Αιγύπτιος αναλυτής. «Η συμμαχία με την Ελλάδα παραμένει κεντρική στους υπολογισμούς της Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία, από τη σκοπιά της Αιγύπτου, παρέχει δύναμη και ισορροπία στην περιφερειακή επιρροή σε σύγκριση με την Τουρκία».
Πώληση Drones
Μια άλλη φιλοδοξία της Τουρκίας, στο δρόμο προς την εξομάλυνση, είναι η εμβάθυνση των δεσμών μέσω πωλήσεων όπλων και αγοράς LNG, ώστε να αυξήσει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και εμπορική συνεργασία τους.
Ο Μπιλγκεχάν Οζτούρκ, αναλυτής στο φιλο-κυβερνητικό think tank Seta με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου της και να αυξήσει την ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εισάγει από την Αίγυπτο.
Μία από τις τομές στις σχέσεις θα μπορούσε, ωστόσο, να είναι η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο.
Αιγυπτιακή στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, την Baykar και την TAI, τον Μάιο. Η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την αγορά υπεράκτιων περιπολικών σκαφών κλάσης Hisar και ρώτησε για τη δυνατότητα αγοράς υπηρεσιών εκσυγχρονισμού τεθωρακισμένων. «Τόσο η TAI όσο και η Baykar έστειλαν προσφορές, ωστόσο, οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη απόφαση», δήλωσε πηγή της αμυντικής βιομηχανίας στο MEE.
«Αυτό το είδος συνεργασίας συνεπάγεται μακροχρόνιες σχέσεις και εισάγει μια νέα διάσταση της συνεργασίας», δήλωσε ο γεωπολιτικός αναλυτής Ammar Fayed.
Τέλος, η Τουρκία στοχεύει στην επανεκκίνηση μιας θαλάσσιας εμπορικής γραμμής μεταξύ Μερσίνας και Αλεξάνδρειας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!