Η Γαλλία παραμένει χωρίς κυβέρνηση σχεδόν δύο μήνες μετά τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αφήνοντας τους απερχόμενους υπουργούς να προσπαθούν να διαχειριστούν τις τρέχουσες υποθέσεις. Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές προβλέψεις επιδεινώνονται ραγδαία, θέτοντας τη Γαλλία σε μια αμήχανη και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.
Τόσο επισφαλής είναι η κατάσταση που η κυβέρνηση που πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε λίγες ημέρες πρέπει πιθανότατα να κάνει επειγόντως κάποιες επώδυνες επιλογές. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που καταρτίστηκε αυτό το καλοκαίρι, οι πιστώσεις προς τα υπουργεία έχουν ήδη παγώσει στα 492 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σημείωμα που απέστειλε στις 2 Σεπτεμβρίου ο Μπρούνο Λε Μερ, ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομίας, το έλλειμμα των δημόσιων λογαριασμών αναμένεται να φθάσει το 5,6% του ΑΕΠ το 2024. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι προβλέψεις ήταν για 5,1%, και την περασμένη άνοιξη για 4,9%, μετά την κορύφωση στο 5,5% πέρυσι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτό οφείλεται στην «εξαιρετικά ταχεία αύξηση των δαπανών των τοπικών αρχών», ιδίως των δήμων και των υπηρεσιών, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τους δημόσιους λογαριασμούς, εκτός από την αναμενόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων, παρά την αύξηση του ΑΕΠ που εκτιμάται στο 1,1% το 2024. Αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την πολιτική κληρονομιά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο Λε Μερ εξήγησε αυτό το καλοκαίρι ότι στόχος του ήταν να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας κάτω από το 3% έως το 2027, ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ.
«Δίνουν οικονομικά μαθήματα σε όλο τον κόσμο και μας κατηγορούν ότι θέλουμε να φτωχοποιήσουμε τη Γαλλία. Αλλά οδηγούν τη χώρα στον τοίχο», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρ, συντονιστής του αριστερού κόμματος France Insoumise (LFI), στο X. Ο Εμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν έχει πρόθεση να αυξήσει τους φόρους, σε αντίθεση με τα σχέδια των αριστερών κομμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 26 Ιουλίου, έθεσε τη Γαλλία υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και το Παρίσι πρέπει, θεωρητικά, να παρουσιάσει ένα τετραετές σχέδιο για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων του μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Φυσικά, η προθεσμία αυτή θα είναι αδύνατο να τηρηθεί, καθώς το γραφείο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα δημοσιονομικά στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό είχε θεωρητικά προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου και τώρα θα μπορούσε να κατατεθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Αυτό θα ήταν μια πρωτοφανής απόφαση. Ακόμα και αν ισχύει αυτό, ο χρόνος τελειώνει.
Σύμφωνα με τον νόμο που διέπει τις δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές διαδικασίες της γαλλικής κυβέρνησης, τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν 70 ημέρες για να μελετήσουν το κείμενο πριν από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο έχει μία εβδομάδα για να το εξετάσει. Ο προϋπολογισμός πρέπει στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2025. Ενώ η προθεσμία μπορεί να φαίνεται μακρινή, τα προβλήματα είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!