Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσαν σήμερα παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, ενώ ο στρατός είπε πως εξακολουθεί να θέτει στο στόχαστρο μαχητές και να κατάσχει όπλα και πυρομαχικά.
Καθώς οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται προκειμένου να τεθεί τέλος στον δεκάμηνο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως αεροσκάφη έπληξαν 30 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες, τοποθεσίες εκτόξευσης και ένα φυλάκιο παρατήρησης.
Ανέφερε πως Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δεκάδες ένοπλους μαχητές και κατέσχεσαν όπλα, περιλαμβανομένων εκρηκτικών, χειροβομβίδων και αυτόματων τουφεκιών.
Ο στρατός εξέδωσε νέες εντολές απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από την υπερπληθή περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις μάχες αναζήτησαν καταφύγιο.
Τις διαταγές εκκένωσης που, κατά τον στρατό, χρειάζονταν προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από αυτό που "έχει γίνει μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη", ακολούθησαν σύντομα πυρά αρμάτων μάχης με τουλάχιστον έναν άνθρωπο να σκοτώνεται και πολλούς να τραυματίζονται από πυρά πυροβόλων, όπως δήλωσαν ιατρικό προσωπικό και κάτοικοι.
Η σύγκρουση καλά κρατεί καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την πιο πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή χωρίς να υπάρχει κάποιο σαφές σήμα για το αν μια συμφωνία τερματισμού των μαχών είναι στο ορίζοντα.
Αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες που είχε ο Μπλίνκεν με τους ηγέτες των μεσολαβητριών χωρών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, καθώς και στο Ισραήλ, είναι η μοίρα της μικροσκοπικής, πολυπληθούς Γάζας, όπου η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 40.223 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, άλλοι 92.981 έχουν τραυματιστεί, ενώ οι εναπομείναντες όμηροι συνεχίζουν να κρατούνται εκεί.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι όταν ένοπλοι της Χαμάς επέδραμαν σε εβραϊκές κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περίπου 250 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.
Για τους εκτοπισμένους που έμειναν εκτεθειμένοι στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, η έλλειψη προόδου προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιδεινώνει τη δυσπραγία καθώς αναζητούν έναν χώρο μακριά από τις μάχες.
"Πού θα πάμε; Πού θα πάμε;" δήλωσε ο Αμπουρακάν, 55 ετών, εκτοπισμένος από την πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα του θύλακα που χρειάστηκε να αλλάξει καταφύγιο πέντε φορές από τον Οκτώβριο.
"Αισθανόμαστε ότι πλησιάζουν. Ζω λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις απειλούμενες περιοχές και αναζητώ μάταια από νωρίς το πρωί έναν χώρο στη δυτική Ντέιρ αλ Μπάλαχ, τη Χαν Γιούνις ή τη Νουσέιρατ", είπε στο Reuters μέσω εφαρμογής chat.
"Δυστυχώς, μπορεί να πεθάνουμε προτού δούμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Όλη αυτή η κουβέντα για κατάπαυση του πυρός είναι ένα ψέμα".
Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών λένε πως οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατ. κατοίκους έχουν γίνει εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ και των βομβαρδισμών που έχουν επίσης ισοπεδώσει τμήματα κατοικημένων περιοχών σε όλο τον θύλακα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!