Οι πρώτες από τις 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού έφτασαν απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ την Κυριακή, προκειμένου, από σήμερα, Δευτέρα, να ξεκινήσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με τους New York Times, στα νοσοκομεία γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες για να μπορούν να κάνουν τα εμβόλια σωστά και συντονισμένα, ενώ κάθε μία ώρα θα καταφτάνουν συνεχώς κι άλλα cargos με νέες δόσεις οι οποίες φυλάσσονται σε συνθήκες ακραίας κατάψυξης.
Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα συγκρίνει τις προκλήσεις που προκαλεί για το αμερικανικό έθνος, η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού με την απόβαση στη Νορμανδία. Σε αντίθεση, με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν τον ιό που δρα ανεξέλεγκτος εδώ και μήνες έχοντας σκοτώσει σχεδόν 300.000 ανθρώπους κι έχουν πλήξει την οικονομία σχεδόν ανεπανόρθωτα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν Pfizer / BioNTech κι έλαβε κατεπείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, συσκευάστηκαν στην έδρα της Pfizer στο Καλαμζού του Μίσιγκαν σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια με ξηρό πάγο.
Μάλιστα, νωρίς το πρωί της Κυριακής, όταν το πρώτο φορτηγό αποχώρησε από την εταιρεία, οι υπάλληλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν σήμερα είναι οι υγειονομικοί, ενώ μέσα στην επόμενοι εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι τρόφιμοι σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα.
Ωστόσο, για να τηρηθεί αυτή η σειρά προτεραιότητας χρειάστηκαν ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ των επιστημόνων. Το δίλημμα ήταν: Οικονομία ή ανθρωπιά; Οι ΗΠΑ όπως και κάθε άλλη χώρα, βρέθηκαν μπροστά σε ένα καίριο και απόλυτα βασικό δίλημμα για τη μάχη του εμβολιασμού ενάντια στην πανδημία: Να εμβολιαστούν πρώτα οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, ήτοι όλοι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας ή οι εργαζόμενοι στους βασικούς τομείς της οικονομίας, που έχουν σηκώσει και θα σηκώσουν στο μέλλον, λόγω συναναστροφής, και το μεγαλύτερο βάρος κινδύνου να μολυνθούν;
Οι Αμερικανοί επιστήμονες βρέθηκαν βαθιά διχασμένοι, μέχρι να καταλήξουν στην απόφασή τους και να απαντήσουν στο ερώτημα: Θα επιλέξουμε ως προτεραιότητα να αποτρέψουμε τους θανάτους ή να μειώσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού και να γυρίσουμε σε μια κάποια κανονικότητα;
Ο πρώην επίτροπος της FDA, Δρ. Σκοτ Γκότλιεμπ δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα: «Αν ο στόχος είναι η αύξηση της διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις τον εμβολιασμό από τους ηλικιωμένους Αμερικανούς. Αν ο στόχος είναι να μειώσεις τον ρυθμό μόλυνσης, τότε θα πρέπει να βάλεις πρώτους στη λίστα τους εργαζόμενους σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Όλα λοιπόν, εξαρτώνται από τον στόχο που προσπαθείς να πετύχεις».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!