Πυρκαγιά ξέσπασε στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Rosneft, μετά από επίθεση με drone, καθώς η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια του Κιέβου να διαταραχθούν οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη της εβδομάδας (13-15 Μαρτίου).
«Το διυλιστήριο στην περιφέρεια Ριαζάν χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η πρόσκρουση προκάλεσε πυρκαγιά», δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Πάβελ Μαλκόφ. Δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Επιθέσεις με drone από τις αρχές του έτους
Από τις αρχές του 2024, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχοποιήσει σημαντικές ρωσικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική Θάλασσα.
Καθώς ο πόλεμος κλίνει υπέρ της Μόσχας, το Κίεβο προσπαθεί να παρεμποδίσει τις εξαγωγές πετρελαιοειδών της Ρωσία και τον εφοδιασμό με καύσιμα των πολεμικών μονάδων της.
Ο αρχικός καταιγισμός επιθέσεων τον Φεβρουάριο επηρέασε σχεδόν το ένα πέμπτο της δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της χώρας, αλλά στις αρχές Μαρτίου η βιομηχανία είχε ήδη ανακάμψει.
Το τελευταίο χτύπημα έγινε σε μία εγκατάσταση περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, η οποία έχει δυναμικότητα 17,1 εκατ. τόνων ετησίως, ή περίπου 340.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για έναν σημαντικό προμηθευτή καυσίμων για τις ρωσικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.
Το διυλιστήριο της Rosneft είναι το δεύτερο θύμα των ουκρανικών χτυπημάτων το τελευταίο διήμερο που προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις με πάνω από το 10% της δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε 58 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ, Ριαζάν και Λένινγκραντ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.
Οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικές περιοχές «αποσκοπούν στην ανάμειξη στις ρωσικές εκλογές, αν όχι στη ματαίωσή τους», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο RIA Novosti που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Ενας άλλος στόχος τους είναι να αποκτήσουν κάποιου είδους ατού σε μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.
Δικαιολογημένες οι επιθέσεις λέει ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα δικαιολογημένο» να προκληθούν απώλειες στο ρωσικό κράτος σε αντίποινα για τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους στη χώρα του.
«Νομίζω ότι όλοι βλέπουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας λειτουργούν και λειτουργούν από μεγάλη απόσταση…Η ικανότητά μας για πλήγματα από μεγάλη απόσταση είναι ο πραγματικός τρόπος για να προχωρήσουμε με ασφάλεια για όλους», δήλωσε σε ομιλία που έκανε αργά χθες το βράδυ.
Το τελευταίο κύμα επιθέσεων που ξεκίνησε χθες προκάλεσε επίσης ζημιές σε μια μονάδα του διυλιστηρίου Norsi της Lukoil στο Νίζνι Νόβγκοροντ και έπληξε μια αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Οριόλ.
Τα ουκρανικά drones έβαλαν επίσης στο στόχαστρο το σημαντικό διυλιστήριο Kinef της Surgutneftegas PJSC με εξαγωγικό προσανατολισμό στο Κιρίσι, στην ακτή της Βαλτικής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Λένινγκραντ, Αλεξάντερ Ντροζντένκο.
Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευε το διυλιστήριο Kinef νωρίς την Τετάρτη καταρρίφθηκε, δήλωσε ο Ντροζντένκο.
Ο κυβερνήτης της νότιας περιοχής Βορονέζ της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκούσεφ, δήλωσε ότι καταστράφηκαν 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ορισμένες υποδομές και κατοικίες υπέστησαν «μικρές ζημιές», είπε.
Εγγυήσεις ζητά η Ρωσία
Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν από την Παρασκευή έως την Κυριακή, οι οποίες ελέγχονται αυστηρά από το Κρεμλίνο.
Στη συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο RIA, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαιτήσει εγγυήσεις ασφαλείας για να εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και επανέλαβε ότι «οι πραγματικότητες επί του εδάφους» θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση των όποιων διαπραγματεύσεων. «Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια της Ρωσίας… Ξεκινάμε από αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ερωτηθείς αν είναι δυνατή μια «δίκαιη συμφωνία» με τη Δύση, ο Πούτιν απάντησε: «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν, χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις, οι οποίες θα επιβράβευαν την επιθετικότητα του Πούτιν.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η σκέψη της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του και δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη για αυτό. Δεν πιστεύει, πρόσθεσε, ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια πυρηνική σύγκρουση.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!