Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη επίσκεψη έπειτα από 12 χρόνια Ερντογάν στην Αίγυπτο

Πανηγυρική υποδοχή στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν επιφύλαξε ο ηγέτης της ΑιγύπτουΑμπτνέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον οποίο προϋπάντησε στο αεροδρόμιο του Καΐρου μετά βαίων και… κόκκινων χαλιών.

Με επίσημη τελετή η υποδοχή του Ερντογάν 

Μετά από 12 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, με το ιδιωτικό του αεροπλάνο προερχόμενος από τα ΗΑΕ, για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο με επίσημη τελετή.

Τον Ερντογάν συνόδευαν η σύζυγός του Εμινέ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, καθώς κι ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί ο Σίσι με επίσημη τελετή στο Παλάτι Ιτιχάντιγιε, ενώ μετά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Έπειτα ο Τούρκος πρόεδρος θα παραστεί στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Σίσι προς τιμήν της αντιπροσωπείας του.

Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι

Τα θέματα στο τραπέζι του Ερντογάν και του Σίσι πολλά με πρώτο τη Γάζα, αλλά με πιο σημαντικό την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα σκοπεύει να φέρει προς συζήτηση μία συμφωνία ΑΟΖ με το Κάιρο, ανάλογη του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, προσφέροντας περισσότερη θαλάσσια υφαλοκρηπίδα από αυτή που της έχει προσφέρει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Άλλα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν είναι η Λιβύη και η Ερυθρά Θάλασσα.

Η μόνη ωστόσο συμφωνία που ίσως υπογραφεί στο Κάιρο σήμερα είναι για την πώληση μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών.

Οι προσδοκίες Ερντογάν

Σκοπός της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο θα είναι μια win-win αποκατάσταση των σχέσεων με αμοιβαίες επωφελείς συνεργασίες, ειδικά στο θέμα της ανατ. Μεσογείου, όπου εκεί ο Τούρκος πρόεδρος ευελπιστεί να βρει ένα κοινό σημείο με απώτερο στόχο -ει δυνατόν- στην κατάληξη μακροπρόθεσμα σε μία συμφωνία με το Κάιρο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Οι θέσεις της Αιγύπτου

Η προσδοκία πάντως ότι η Αίγυπτος θα γυρίσει την πλάτη στους εταίρους της στο ενεργειακό φόρουμ της ανατολικής Μεσογείου είναι μάλλον αβάσιμη, σχολιάζει η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία.

Η επιφυλακτικότητα στην προπαρασκευαστική διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, για την οποία ο Σίσι έδειχνε απρόθυμος για τουλάχιστον 2 χρόνια, σηματοδοτεί ότι ήθελε να δώσει προτεραιότητα στην εμπορική-οικονομική ατζέντα και να προχωρήσει με ελεγχόμενο τρόπο σε πολύπλοκα θέματα όπως η Λιβύη, η ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ