Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τυπικά διορία έως τις 31 Δεκεμβρίου για να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία, καθώς αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, τότε από 1η Ιανουαρίου θα προκληθεί άτακτο Brexit.
Μια ενδεχόμενη αποτυχία θα προκαλέσει, σύμφωνα με το Reuters, ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με πρώτα:
- το κλείσιμο των συνόρων και τέλος στα ελεύθερα ταξίδια,
- την απαγόρευση εκμετάλλευσης των βρετανικών χωρικών υδάτων από Ιρλανδία και Γαλλία και λοιπούς Ευρωπαίους,
- το σοκ στις αγορές
- το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και εκτός αυτής, προσθέτοντας ένα ακόμα βάρος στο ήδη βαρύ κόστος που πληρώνουν οι πολίτες από την πανδημία του κορονοϊού με ανατιμήσεις και καθυστερήσεις στις εισαγωγές προϊόντων,
- περισσότερη γραφειοκρατία σε ό,τι έχει να κάνει με την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων κι αγαθών.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία, με βάση την προθεσμία που έχουν θέσει Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν ολονύκτιες, αλλά ακόμη λευκός καπνός δεν έχει βγει. Και οι δύο πλευρές διαρρέουν ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε συμφωνία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να χαρακτηρίζει τις προσφορές της ΕΕ ως «απαράδεκτες».
Αυτή την ώρα, Τζόνσον και ντερ Λάιεν αναμένεται να έχουν συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης. Αν τελικά οι δύο τους συμφωνήσουν ότι διαφωνούν και πως ούτε και σήμερα θα έχουμε φτάσει σε εμπορική συμφωνία, τότε θα πρέπει να ανακοινώσουν αν θα εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποδεχθούν ότι τελικά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα είναι άτακτη, ή αν θα συνεχίσουν την προσπάθεια και μετά τη σημερινή ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα επείγοντα μέτρα για τη συνέχιση, σε περίπτωση «no deal», της αεροπορικής κυκλοφορίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για έξι μήνες, καθώς και για την αμοιβαία πρόσβαση στα ύδατα αλιείας για έναν χρόνο.
Τα μέτρα αυτά, τα ζητούσαν τα κράτη-μέλη, τα οποία προσπαθούν εδώ και μήνες να παραμείνουν ενωμένα πίσω από τον διαπραγματευτή τους, τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι συζητήσεις σκοντάφτουν σε τρία θέματα:
- την πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα,
- τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας και
- κυρίως τις προϋποθέσεις που οι Ευρωπαίοι απαιτούν ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει στο Λονδίνο πρόσβαση χωρίς τελωνειακούς δασμούς ούτε ποσοστώσεις στην τεράστια αγορά της. Όμως θέλει στην περίπτωση αυτή να εξασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδοθεί σε ντάμπινγκ παραμερίζοντας περιβαλλοντικές, κοινωνικές ή δημοσιονομικές προδιαγραφές ή τους κανόνες για τις κρατικές αρωγές.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θέλει να μπορεί να προχωρήσει γρήγορα σε αντίμετρα, όπως τελωνειακούς δασμούς, χωρίς να περιμένει να κριθεί η διένεξη στο πλαίσιο μιας κλασικής διαδικασίας διαιτησίας, ώστε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της. Το Λονδίνο είναι σταθερά αντίθετο σε κάτι τέτοιο.
«Η υπεράσπιση της ενιαίας αγοράς είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ», υπογράμμισε ευρωπαϊκή πηγή. «Αυτό που προτείναμε στο Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται τη βρετανική κυριαρχία. Μπορεί να είναι η βάση μιας συμφωνίας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!