H Πορτογαλία δεν θα καταργήσει το καθεστώς της «χρυσής βίζας», αλλά οι ξένοι που θέλουν να την αποκτήσουν θα πρέπει να τοποθετήσουν χρήματα σε επενδυτικά ταμεία, τα οποία αναμένουν τώρα έκρηξη εισροών.
Η πορτογαλική κυβέρνηση αυστηροποίησε τους κανόνες για την απόκτηση χρυσής βίζας, αφού αρχικά είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο του 2023 θα την καταργούσε, καθώς σε αυτήν αποδόθηκε η επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα, με τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους να διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές των ακινήτων και των ενοικίων.
Προηγουμένως, είχε προσπαθήσει να στρέψει τις επενδύσεις σε ακίνητα μακριά από τις μεγάλες πόλεις, σε αραιοκατοικημένες περιοχές.
Κεφάλαια 7,3 δισ. ευρώ από το 2012
Μέσω της χρυσής βίζας, η οποία δίνει το δικαίωμα σε ξένους που επενδύουν στη χώρα να έχουν άδεια παραμονής, η Πορτογαλία έχει προσελκύσει κεφάλαια 7,3 δις. ευρώ από το 2012, όταν άρχισε να εφαρμόζεται, με τους περισσότερους ξένους να είναι Κινέζοι, Βραζιλιάνοι και Αμερικάνοι.
Περίπου το 90% των χρημάτων αυτών κατευθύνθηκε σε αγορές ακινήτων, προκαλώντας επικρίσεις ότι προκάλεσε άνοδο στις τιμές των κατοικιών σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εν τω μεταξύ να τερματιστούν τέτοια προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.
Βασική επιλογή τα επενδυτικά ταμεία
Οι αγορές μεριδίων σε επενδυτικά ταμεία αποτελούσε μία επιλογή στο πλαίσιο του πορτογαλικού προγράμματος από το 2015, αλλά τώρα αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο δίαυλο μέσω του οποίου θα γίνεται η απόκτηση της χρυσής βίζας, ενώ άλλες επιλογές είναι οι δωρεές για πολιτιστικά ή ερευνητικά projects.
«Τα ακίνητα πάντα προσέλκυαν περισσότερο την προσοχή από τις άλλες επιλογές», δήλωσε η δικηγόρος στην εταιρεία Prime Legal, η οποία μεταξύ άλλων υπηρεσιών βοηθά τους ξένους να υποβάλουν αίτηση για τη βίζα. «Ο κύριος τύπος επένδυσης θα είναι (από εδώ και στο εξής) τα επενδυτικά ταμεία - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε.
Η τοποθέτηση χρημάτων σε επιλέξιμα επενδυτικά ταμεία πρέπει να είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Η ρυθμιστική αρχή για το πορτογαλικό χρηματιστήριο, η οποία πιστοποιεί τα επενδυτικά ταμεία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει έναν κατάλογο των επιλέξιμων ταμείων για επενδύσεις στο πλαίσιο της χρυσής βίζας
Μεταξύ αυτών που ελπίζουν να επωφεληθούν είναι το επενδυτικό ταμείο βιώσιμης γεωργίας Pela Terra, το οποίο ήδη συμβάλλει στην αναγέννηση σχεδόν 1.000 εκταρίων γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή Alentejo.
«Οι νέοι κανονισμοί είναι άνεμος στα πανιά μας», δήλωσε στέλεχος της της Pela Terra, περιγράφοντας τις αλλαγές ως «διόρθωση» των κανόνων που είχαν δημιουργήσει προβλήματα, όπως αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών. «Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας θα πρέπει να έχει την κοινότητα ... στο επίκεντρο της προσοχής του», πρόσθεσε.
Ένα άλλο ταμείο, το Sharing Education, επενδύει σε διεθνή σχολεία στην Πορτογαλία. «Εχουμε παρατηρήσει αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών ... επειδή αναζητούν κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο επικεφαλής για τις σχέσεις του με τους επενδυτές.
Λιγότερες συνολικές εισροές
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, τρεις δικηγόροι που ειδικεύονται στις χρυσές βίζες δήλωσαν στο Reuters ότι αναμένουν πως τα επενδυτικά ταμεία σύντομα θα αντιπροσωπεύουν το 80-90% όλων αυτών των επενδύσεων. Αλλά με την αγορά ακινήτων να μην επιτρέπεται, ορισμένοι θεωρούν ότι οι εισροές κεφαλαίων μέσω της χρυσής βίζας στην Πορτογαλία θα είναι τελικά μικρότερες.
Η συνεισφορά τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε πολιτιστικά project ή 500.000 ευρώ σε επιστημονική έρευνα ή η δημιουργία 10 θέσεων εργασίας μπορεί επίσης να εξασφαλίσει μια χρυσή βίζα, αφού πρώτα οι αιτούντες επιτρέψουν τον έλεγχο ποινικού μητρώου και αποδείξουν ότι δεν έχουν εκκρεμότητες.
Στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Apex Capital Partners δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των επενδύσεων σε ακίνητα θα καταστήσει την Πορτογαλία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές, οι οποίοι θα στραφούν στα συστήματα χρυσής βίζας άλλων χωρών. Η γειτονική Ισπανία είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να επιτρέπουν τις επενδύσεις σε ακίνητα.
Δικηγόροι και συμβουλευτικές εταιρείες παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι η διαδικασία της χρυσής βίζας είναι αργή και γραφειοκρατική και ορισμένοι ήθελαν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους νέους κανόνες, οι οποίοι απαγορεύουν τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες επενδύσεις σε ακίνητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!