Νέα
  • ΓΔ: 1533.66 -0.38%
  • Τζίρος: 36,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Χρεοκόπησε ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός Zhongzhi

Zhongzhi

Ο κινεζικός σκιώδης τραπεζικός κολοσσός Zhongzhi Enterprise Group,  που στο απόγειό του διαχειριζόταν πάνω από 140 δις. δολάρια,  κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, υποκύπτοντας στην κρίση ακινήτων που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Zhongzhi δήλωσε ότι προφανώς δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Πρώτου Ενδιάμεσου Λαϊκού Δικαστηρίου του Πεκίνου, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης.  

Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι τα χρέη της Zhongzhi ανέρχονται σε 420 έως 460 δισ. γιουάν (64,4 δισ. δολάρια), έναντι ενεργητικού 200 δισ. γιουάν, σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας προς τους επενδυτές τον Νοέμβριο.

Από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην Κίνα

Η κατάρρευση της σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις της Κίνας όλων των εποχών, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο ήδη εύθραυστο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα.

Η αίτηση πτώχευσης έγινε μόλις λίγους μήνες αφότου ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός προκάλεσε για πρώτη φορά ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν μία από τις διαχειρίστριες εταιρείες της απέτυχε να αποπληρώσει πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, προκαλώντας διαμαρτυρίες στο Πεκίνο.

Αν και οι πιστωτές είναι κυρίως πλούσιοι ιδιώτες και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - περιορίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - η κατάρρευση δείχνει πιθανές ρωγμές σε έναν τομέα 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω απογοητευτικής οικονομικής ανάπτυξης και επιδεινούμενης ύφεσης των ακινήτων.

Η Zhongzhi δεν περιόρισε τους κινδύνους

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί περιόριζαν τους κινδύνους τους, η Zhongzhi και οι θυγατρικές της, ιδίως η Zhongrong International Trust, επέκτειναν τη χρηματοδότηση σε προβληματικούς εργολάβους και εξαγόραζαν περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η China Evergrande Group.

Τον Νοέμβριο, οι κινεζικές Αρχές δήλωσαν ότι ξεκίνησαν ποινικές έρευνες σχετικά με την διαχείριση των χρημάτων του ομίλου. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα  έλλειμμα 36,4 δις.  δολαρίων στον ισολογισμό της.

Οι μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην Κίνα τα τελευταία χρόνια τείνουν να περνούν πρώτα από αναδιαρθρώσεις χρέους, αποφεύγοντας τις επίσημες αιτήσεις πτώχευσης. Η HNA Group, ο όμιλος που κατέρρευσε με χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων, ολοκλήρωσε τις εργασίες αναδιάρθρωσης το 2022. Η China Evergrande Group, της οποίας η χρεοκοπία το 2021 επιτάχυνε την κρίση χρέους ακινήτων της χώρας και η οποία έχει υποχρεώσεις ύψους περίπου 327 δις. δολαρίων, εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αποφύγει την εκκαθάριση και δεν έχει καταθέσει ακόμη αίτηση για τοπική διαδικασία πτώχευσης.

Οι σκιώδεις τράπεζες όπως η Zhongzhi είναι χαλαρά ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών για να προσφέρουν δάνεια και να επενδύουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

Ο κλάδος καταπιστευμάτων της Κίνας αποτελεί βασική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τους ασθενέστερους δανειολήπτες που δεν μπορούν να λάβουν κανονικά τραπεζικά δάνεια, όπως οι κατασκευαστές ακινήτων και τα χρηματοδοτικά οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μόλις τον Αύγουστο, η Κίνα είχε ζητήσει από δύο από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της χώρας να εξετάσουν τα βιβλία της Zhongrong International, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ