Πολυθεσίτες είναι μεγάλος αριθμός στελεχών τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της EY, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από ένα στα τέσσερα μέλη των διοικητικών συμβουλίων χρηματοπιστωτικών εταιρειών είχαν τουλάχιστον άλλες τέσσερις αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες.
Σχεδόν τα μισά μέλη Δ.Σ. εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού και το 40% των μελών Δ.Σ. τραπεζών διατηρούσαν περισσότερες από δύο θέσεις.
Ο Omar Ali, εταίρος για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες της ΕΥ στις χώρες της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, σημείωσε ότι οι επικεφαλής χρηματοπιστωτικών εταιρειών «εξέφρασαν ανησυχίες ότι το πρεστίζ των θέσεων στο Δ.Σ. μπορεί να επηρεάσει τη βούληση για αλλαγή του στάτους κβο».
Η Renee Adams, καθηγητής χρηματοπιστωτικών στο Said Business School, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το θέμα της πολυθεσίας. «Δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες δεν βρίσκουν αρκετά άτομα με τα αναγκαία προσόντα», πρόσθεσε.
Χαμηλότερη η εκπροσώπηση γυναικών
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι σχεδόν το 30% των μελών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών διοικητικών συμβουλίων έχουν γυναικεία εκπροσώπηση χαμηλότερη από 40%. Με βάση οδηγίες της Κομισιόν που θα ισχύσουν από τον Ιούλιο του 2026, οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ υποχρεούνται να έχουν μία εκπροσώπηση 40% στις θέσεις μη εκτελεστικών διευθυντών και 33% για το σύνολο των διευθυντών.
Στη Βρετανία, η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Διαχείρισης ζήτησε από τις εισηγμένες εταιρείες τον περασμένο Απρίλιο να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς κινούνται αναφορικά με τους στόχους για την εκπροσώπηση των γυναικών σε ποσοστό 40% στο συμβούλιο διευθυντών.
Η Semlyn Jones είπε ότι η διασφάλιση πως θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις είναι πιο σημαντική από την αύξηση της εκπροσώπησής τους στα διοικητικά συμβούλια.
Με πληροφορίες από FT
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!