Το κόστος παρασκευής της κλασικής πίτσας μαργαρίτα στην Ιταλία αυξάνεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον γενικό πληθωρισμό της χώρας, λόγω της εκτίναξης των τιμών της μοτσαρέλα και του ελαιόλαδου.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, που βασίζονται σε στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Istat και του υπουργείου Οικονομίας, το συνολικό κόστος για τα υλικά της πίτσας μαργαρίτα και της ενέργειας για το ψήσιμό της αυξήθηκε τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 18,4% έναντι 8% που ήταν ο γενικός πληθωρισμός.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του έχει επιβραδυνθεί από το υψηλό του 30% και πλέον τον περασμένο Νοέμβριο.
Από την άλλη πλευρά, η τιμή που πληρώνει κανείς για να φάει έτοιμη πίτσα ήταν αυξημένη μόνο 7,7%, κάτι που κάνει ελκυστικότερο το να τρώει κανείς έξω.
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των υλικών
Το Bloomberg υπολόγισε τις τιμές των συστατικών της πίτσας, δηλαδή του αλευριού, της ντομάτας, της μοτσαρέλα και του ελαιόλαδου καθώς και του ρεύματος. Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση (σε σχέση, δηλαδή, με τον Απρίλιο) σημειώθηκε στην τιμή της ντομάτας (7,5%), ενώ το κόστος της ενέργειας ήταν το μόνο που μειώθηκε (κατά 1,4%).
Αναλυτικά, οι μεταβολές των τιμών ήταν οι ακόλουθες:
- Το αλεύρι αυξήθηκε 9,4% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία
- Η μοτσαρέλα αυξήθηκε 22,1% και 0,3%, αντίστοιχα
- Οι ντομάτες αυξήθηκαν 18,2% και 7,5%
- Το ελαιόλαδο αυξήθηκε 24,6% και 1,0%
- Το ρεύμα αυξήθηκε 13.5% σε ετήσια βάση αλλά μειώθηκε 1.4% σε μηνιαία.
Η ένωση καταναλωτών Assoutenti κάλεσε σε εθνικό μποϊκοτάζ της πίτσας από τις 22 Ιουνίου, επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για να αντισταθμίσει τις αυξημένες τιμές.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!