Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις «παράπλευρες» απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η πανδημία έχει αποθαρρύνει εν δυνάμει γονείς να αποκτήσουν παιδί κυρίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, από την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα.
Τα ευρήματα δείχνουν πως οι πολίτες νιώθουν τεράστια ανασφάλεια μπροστά στην απόκτηση παιδιού όχι μόνο για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά κυρίως για το αβέβαιο κι ασταθές οικονομικό περιβάλλον και τη ραγδαία αλλαγή της καθημερινής ζωής. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα αισθήματα αυτά γίνονται εντονότερα στη Νότια Ευρώπη επειδή και προ κορονοϊού το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ήταν αδύναμο και ο ρυθμός των γεννήσεων έπειτα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης βρισκόταν σε καθοδικό ρυθμό.
Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά που έρχονται από τη γειτονική Πορτογαλία. Το 2000 ο αριθμός των γεννήσεων ήταν 120.000, ενώ το 2019 είχε πέσει στις 86.600. Σημείωσε, δηλαδή, πτώση της τάξης του 39%.
Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου
Λιγότερες γεννήσεις συνεπάγονται και λιγότερο και γηραιότερο εργατικό δυναμικό. Η υπογονιμότητα σταδιακά θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής και δραστηριότητας, σε πίεση του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο χάσμα μεταξύ της πλούσιας βόρειας Ευρώπης και του φτωχού Νότου.
Η Ιταλίδα μαία Μαρία Βικάριο που είναι και πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου, εκτιμά πως η κρίση του κορονοϊού θα έχει ξεκάθαρο αντίκτυπο στις γεννήσεις την επόμενη χρονιά στην Ιταλία. «Οι γυναίκες στην Ιταλία αποκτούν παιδιά όταν νιώθουν ασφαλείς αναφορικά με τον εργασιακό, οικονομικό και υγειονομικό τομέα. Όλα αυτά έχουν διαταραχθεί από την πανδημία» δηλώνει.
Στην άλλη πλευρά της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στη Σουηδία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εκεί, η συνάδελφος της Βικάριο, Εύα Νόρντλουντ δήλωσε πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από την Ιταλία και πολλές μαιευτικές κλινικές εισάγουν συνεχώς νέες πολιτικές εν μέσω πανδημίας για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό εγκυμοσύνων.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο ρυθμός των γεννήσεων πριν από την πανδημία κυμαινόταν γύρω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα. Στη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Δανία ο αριθμός αυξάνεται σε 1,7 γεννήσεις ανά γυναίκα, ενώ στις Ιταλία, Ισπανία κι Ελλάδα ο αριθμός πέφτει κάτω από 1,3 γεννήσεις ανά γυναίκα.
Έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Cattolica του Μιλάνου, στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας μεταξύ Μαρτίου κι Απριλίου, έδειξε ότι πάνω από τα 2/3 των νέων κάτω από 34 ετών σχεδιάζουν να αναβάλουν ή ακόμα και να απορρίψουν εντελώς το ενδεχόμενο να κάνουν παιδί λόγω της πανδημίας. Οι ερωτηθέντες που έδειχναν πολύ περισσότερο πρόθυμοι να ακυρώσουν το οποιοδήποτε σχέδιο τεκνοποίησης ζούσαν σε Ιταλία και Ισπανία. Στον αντίποδα οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν ήταν τόσο κατηγορηματικά αντίθετοι.
Στην Ιταλία και την Ισπανία, τις δύο χώρες που έχουν χτυπηθεί βαθύτατα από τον κορονοϊό, ακόμα παλεύουν με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2012. Όσο για τις πιο χτυπημένες από την οικονομική κρίση χρέους χώρες στην Ευρώπη, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, αυτές υπέφεραν από υπογονιμότητα εδώ και μια δεκαετία. Χιλιάδες Έλληνες και Πορτογάλοι, κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, μετανάστευσαν στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, ενώ όσοι έμειναν πίσω παλεύουν ακόμη με χαμηλούς μισθούς, υψηλό δείκτη ανεργίας και έλλειψη παιδικών υποδομών.
«Η Ιταλία είναι μια δημογραφικά ετοιμοθάνατη χώρα» δηλώνει στο Reuters ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cattolica Αλεσάντρο Ροσίνα. «Η κατάσταση ήταν ήδη απελπιστική και τώρα η πανδημία απειλεί να διαλύσει κάθε ελπίδα για σωτηρία» προσθέτει.
Οι ετήσιες γεννήσεις στην Ιταλία έχουν πέσει δραματικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, που άγγιζαν τις 800.000, στις 420.000 το 2019, ενώ η ιταλική στατιστική υπηρεσία προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα πέσει στις 408.000 το 2020 κι στις 393.000 το 2021.
Στην Ισπανία που κατέχει ήδη πριν από την πανδημία τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη μικρή Μάλτα, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο αποθαρρυντικά. Μεταξύ 2014 και 2019 ο ρυθμός των γεννήσεων έπεσε κατά 16%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!