Ενα κύμα διεκδικήσεων των εργαζομένων εκδηλώνεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το Λονδίνο έως το Βερολίνο και το Παρίσι, όπως φαίνεται από τις σωρούς των σκουπιδιών, τις απεργίες στις συγκοινωνίες και τις μαζικές διαδηλώσεις.
Οι μεγάλες και συνεχιζόμενες απεργίες στο δημόσιο τομέα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, η οποία υποφέρει και από τις εκρήξεις βίας στους δρόμους, θυμίζουν πολύ παλαιότερες εποχές, πριν από δεκαετίες, όταν οι εργαζόμενοι έβλεπαν να μειώνεται το μερίδιό τους στο εθνικό εισόδημα.
Το κλίμα κινητοποιήσεων τροφοδοτείται από τον υψηλό πληθωρισμό, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους απέναντι σε κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Απαρχή πολυετών διενέξεων
Για τον επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας, Μάρτσελ Φράτσερ, η δυναμική των κινητοποιήσεων μπορεί να είναι η απαρχή πολυετών διενέξεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Φαίνεται ότι έχουν περάσει οι εποχές που οι εργοδότες μπορούσαν περισσότερο ή λιγότερο να υπαγορεύουν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας», δήλωσε στο Bloomberg.
To πλαίσιο για αυτές τις διαμάχες για τον Φράτσερ έχει δύο σκέλη. Πρώτον, η αμοιβή της εργασίας ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα μειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, με τους πραγματικούς μισθούς να συμπιέζονται όλο και περισσότερο σε πολλές χώρες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η συμμετοχή των εργαζομένων στο εθνικό εισόδημα μέσω των αμοιβών από την απασχόλησή τους μειώθηκε 7,6% στις ΗΠΑ από το 1980 έως το 2018 και έκανε βουτιά περίπου 12% στη Γερμανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με ανάλυση του Resolution Foundation.
«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από αυτή τη μείωση: ένας από αυτούς είναι φυσικά η παγκοσμιοποίηση, ένας άλλος είναι η τεχνολογική αλλαγή», δήλωσε ειδικός για θέματα μισθών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη. «Ξεκάθαρα, μειώθηκε και η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων», πρόσθεσε.
Καταλύτης ο πληθωρισμός
Δεύτερον, ο πρόσφατος καταλύτης του διψήφιου πληθωρισμού τόσο στη Βρετανία όσο και σε όλη την Ευρωζώνη. «Η ζήτηση είναι ακόμη υψηλή και η έλλειψη ταλέντων πολύ ακραία», ανέφερε ο διευθυντής της μεγάλες εταιρείας προσλήψεων Manpower UK.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι αντιδράσεις επικεντρώνονται κυρίως στις δημόσιες υπηρεσίες, όπου οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο ενταγμένοι σε συνδικάτα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και διεκδικούν από τον εργοδότη με τη μεγαλύτερη τσέπη, δηλαδή το κράτος.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!