Από μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία για το Brexit, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έφυγε από τις Βρυξέλλες μετά το δείπνο του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς να βγει λευκός καπνός. Πλέον, τελευταία διορία που έθεσαν στους εαυτούς τους Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μπόρις Τζόνσον διαβουλεύονταν επί τρεις ώρες, σε μια συζήτηση την οποία χαρακτήρισαν «ζωηρή και ειλικρινή». Σύμφωνα με την Ντάουινγκ Στριτ, παρά τις επί εννέα μήνες διαπραγματεύσεις «παραμένουν πολύ μεγάλες διαφορές», αλλά μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει «οριστική απόφαση».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως οι δύο πλευρές είναι ακόμη «πολύ μακριά». Σε ανάρτησή της στο Twitter τόνισε: «Είχαμε μια ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση σε εκκρεμή ζητήματα. Κατανοούμε ο ένας τις θέσεις του άλλου. Αυτές παραμένουν πολύ μακριά. Οι ομάδες (διαπραγμάτευσης) θα πρέπει άμεσα να συνεδριάσουν εκ νέου ώστε να ψάξουν να λύσουν αυτά τα θέματα. Θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου».
Και οι δύο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, ο Μισέλ Μπαρνιέ (ΕΕ) και ο Λορντ Φροστ (Ηνωμένο Βασίλειο) ήταν παρόντες στο τρίωρο δείπνο των Τζόνσον και ντερ Λάιεν και εντός της ημέρας θα ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς τη διαπραγμάτευση.
Υπενθυμίζεται πως Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τυπικά διορία έως τις 31 Δεκεμβρίου για να τα βρουν, καθώς αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, τότε από 1η Ιανουαρίου θα προκληθεί άτακτο Brexit. Μια ενδεχόμενη αποτυχία θα προκαλέσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με πρώτα το κλείσιμο των συνόρων, το σοκ στις αγορές και το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και εκτός αυτής, προσθέτοντας ένα ακόμα βάρος στο ήδη βαρύ κόστος που πληρώνουν οι πολίτες από την πανδημία του κορονοϊού.
Η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες Laura Kuenssberg μετέδιδε χτες ο βράδυ πως το τρίωρο δείπνο «πήγε πολύ άσχημα» και πως οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει άτακτα την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ένα βήμα πιο κοντά».
Οι μεγαλύτερες διαφορές των δύο παραμένουν τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα, υπόθεση που αφορά κυρίως στους Ιρλανδούς ψαράδες, ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός και πώς θα εφαρμοστεί η εμπορική συμφωνία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!