Σε μια κούρσα αυξανόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα βρίσκονται οι ΗΠΑ και στο χώρο του Διαστήματος. Μάλιστα, αξιωματούχος της NASA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μην επιτρέψουν στην Κίνα να πάρει προβάδισμα και να προσπαθήσει να κυριαρχήσει στη μάχη για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών της Σελήνης.
Μιλώντας στο Politico ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον (πρώην αστροναύτης και ο ίδιος) επεσήμανε πως στόχος της Κίνας είναι να διεκδικήσει ως δικές της σημαντικές περιοχές της Σελήνης που θεωρείται ότι είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες.
Μάλιστα, υποστήριξε πως ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας για την κατάκτηση του διαστήματος εντείνεται και πως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα αποσαφηνιστεί το ποια χώρα θα αποκτήσει τελικά το πλεονέκτημα.
Κινεζικές επεκτατικές βλέψεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθετικότητα που έχει επιδείξει το Πεκίνο στον θαλάσσιο χώρο των νησιών της Θάλασσας της Νοτίου Κίνας, όπου δημιούργησε γρήγορα και στρατιωτικές βάσεις, επιβεβαιώνει τις εδαφικές φιλοδοξίες και διεκδικήσεις της χώρας. Και θα βρει ανάλογη συνέχεια και στον χώρο του διαστήματος.
Πραγματικά, πέρυσι η Κίνα δρομολόγησε ένα νέο διαστημικό πρόγραμμα που βάζει σαν στόχο τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά στην Γη. Και τον περασμένο μήνα παρουσίασε τα σχέδια της για την αποστολή μιας επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.
Αντιστοίχως η Nasa ολοκλήρωσε πρόσφατα την αποστολή Artemis I, μετά από 26 ημέρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Ήταν η πρώτη αποστολή της NASA στη Σελήνη μετά από ένα κενό πενήντα ετών, με το εν λόγω πρόγραμμα να θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη δρομολόγηση μόνιμων βάσεων στη Σελήνη, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως κόμβος για πιο μακρινά ταξίδια στο διάστημα.
Ωστόσο, είναι σαφές πως υψηλό ενδιαφέρον υπάρχει για την εκμετάλλευση των πλούσιου ορυκτού πλούτου που εκτιμάται ότι διαθέτει ο δορυφόρος της Γης.
Σημειωτέον πως η προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας της Κίνας στη Σελήνη και για στρατιωτικούς λόγους έχει θορυβήσει και το Πεντάγωνο, παρά το γεγονός ότι η Κίνα από την πλευρά της απορρίπτει τα αμερικανικά σενάρια για τα απώτερα κίνητρα της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!