Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται στους κόλπους της δεξιάς συμμαχίας δεν καλλιεργούν θετικούς οιωνούς για την μακροημέρευση της.
Οι τρεις εταίροι, Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συναντήθηκαν με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, για μια πρώτη επίσημη διαβούλευση, μετά τη νίκη του δεξιού συνασπισμού στις εκλογές του περασμένου μήνα.
Ενωμένοι... φαινομενικά
Η επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» διαβεβαίωσε τον ΠτΔ πως τα κόμματα παραμένουν ενωμένα, παρά την αντίθετη εικόνα που έχουν δώσει εσχάτως και είναι έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση με την ίδια στον πρωθυπουργικό θώκο. Με την ορκωμοσία της θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, από την ένωση της χώρας, το 1871.
Η κυρία Μελόνι εξέφρασε, μάλιστα, τη… βιασύνη της να αναλάβει καθήκοντα για να αντιμετωπίσει τα «πιεστικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το απόγευμα, η επικείμενη πρωθυπουργός θα μεταβεί και πάλι στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να λάβει επισήμως την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με ιταλικά Μέσα δεν αποκλείεται να παραδώσει ήδη στον κ. Ματαρέλα τον πλήρη κατάλογο του νέου υπουργικού συμβουλίου θέλοντας να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε η ορκωμοσία της κυβέρνησης να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τα υπουργεία
Πάντως, το «παζάρι» για τα υπουργικά πόστα δεν ήταν εύκολο, όπως και οι συνεννοήσεις μεταξύ των τριών συμμάχων, κυρίως μετά τις δηλώσεις και τις κινήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που υποχρέωσαν την κυρία Μελόνι να τον… επαναφέρει δημοσίως στην τάξη.
Από την πλευρά του Καβαλιέρε υπήρξαν διάφορες αποκαλύψεις για τις φιλορωσικές του τάσεις και την άποψη του για το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που έδειξαν σαφώς ότι διαχωρίζει τη θέση του από την γραμμή που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα η Ιταλία και η ΕΕ ευρύτερα απέναντι στη Μόσχα. Ο σάλος που ξέσπασε υποχρέωσε την Μελόνι να ξεκαθαρίσει πως η χώρα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης και όποιος έχει διαφορετική άποψη, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση της. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αφήσει τον Μπερλουσκόνι και τις ιδέες του εκτός…
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η Φόρτσα Ιτάλια θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, με τον Αντόνιο Ταγιάνι. Επίσης το κόμμα του Καβαλιέρε θα αναλάβει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά τις χρόνιες περιπέτειες του Μπερλουσκόνι με την Δικαιοσύνη.
Η Λέγκα του Βορρά θα αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο Οικονομίας, με τον Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, οι μετριοπαθείς και φιλοευρωπαϊκές απόψεις του οποίου θεωρούνται ενθαρρυντικό σημάδι. Ωστόσο, οι προθέσεις του θα γίνουν πιο σαφείς όταν παρουσιάσει τα πρώτα κυβερνητικά οικονομικά σχέδια. Πάντως, είναι ευρύτερα γνωστό πως ο Σαλβίνι ζήταγε πιεστικά το υπουργείο Εσωτερικών (για να εφαρμόσει τη γραμμή του στο Μεταναστευτικό), κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό, αν κατάφερε να διασφαλίσει.
Τα ιταλικά media ανέφεραν πως, τις προηγούμενες ημέρες, η Μελόνι είχε σειρά επαφών με επιφανείς τεχνοκράτες θέλοντας να τους εντάξει στην κυβέρνηση της. Η κίνηση αυτή φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου στους συνεταίρους της, ενώ είναι αμφίβολο κι αν έπεισε τους τεχνοκράτες να της δείξουν εμπιστοσύνη αναλαμβάνοντας κάποιο χαρτοφυλάκιο.
Η προσθήκη τεχνοκρατών θα καθησύχαζε τις αγορές και τις Βρυξέλλες, που προβληματίζονται για την γραμμή που θα ακολουθήσει η Μελόνι κυρίως σε κρίσιμα δημοσιονομικά ζητήματα, όπως και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να δρομολογηθούν στο πλαίσιο του ιταλικού σχεδίου για τη διασφάλιση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!