Ο Μπιλ Γκέιτς, τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά από την «κατάκτηση» του μεγαλύτερου μέρους καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του 968.000 στρέμματα σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ, στοχεύει στο νέο του επενδυτικό εγχείρημα, την «καθαρή τεχνολογία», γεγονός που αποδεικνύει τον επενδυτικό οργασμό στις εταιρείες τεχνολογίας.
Ο ιδρυτής της Microsoft δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως master των επενδύσεων, καθώς μέσω της εταιρείας Cascade Investment, διοχετεύει τα έσοδά του από τη Microsoft σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία μετοχών. Έχει, επίσης, μερίδια σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από τους σιδηροδρόμους και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέχρι τον κατασκευαστικό κλάδο.
►QuantumScape: H startup των 44 δισ. δολαρίων που στηρίζει ο Γκέιτς
Ειδικότερα, μέσω της Breakthrough Energy Ventures (BEV), η οποία δημιουργήθηκε το 2016 με πόρους συνολικού ύψους 1 δισ. δολάρια, ο Γκέιτς χρηματοδοτεί νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην «καθαρή τεχνολογία», όπως τα περιβαλλοντικά βιώσιμα project.
Συνολικά, τα ποσά που κατευθύνονται στο συγκεκριμένο κλάδο από μικρούς και μεγάλους θεσμικούς επενδυτές αυξήθηκαν το 2019 σε 16 δισ. δολάρια, από 400 εκατ. δολάρια το 2013, σύμφωνα με έκθεση της PwC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επενδυτική απόπειρα δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς, αφού τα venture capitals σημείωσαν απώλειες περίπου 12,5 δισ. δολάρια κατά την περίοδο 2006-2011. Σύμφωνα με αναλυτές, ο κυριότερος λόγος αποδίδεται κυρίως στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για τις ΑΕΠ, όπως αιολική και ηλιακή ενέργεια, βιοκαύσιμα, ηλεκτρικά οχήματα κ.α.
Η Breakthrough Energy Ventures (BEV), προκειμένου να μην επαναλάβει λανθασμένες επιλογές της προηγούμενης δεκαετίας, δημιούργησε fund χαμηλής δυναμικής που θα λειτουργούσε για 20 χρόνια, αντί των άμεσων αποδόσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το κέρδος παραμένει ο κοινός παρονομαστής των επενδύσεων του Γκέιτς. Ουσιαστικά η BEV τοποθετείται στην αγορά με την εξής αρχή για την κλιματική αλλαγή: Μείωση κατά τουλάχιστον 500 δισ. μετρικούς τόνους των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ήτοι το 1% των ρύπων παγκοσμίως.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!