Κλιμακώνεται η πολεμική των Βρυξελλών κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, με τελευταίο «θύμα» την Amazon η οποία κατηγορείται από την Κομισιόν για στρέβλωση του ανταγωνισμού στις διαδικτυακές λιανικές αγορές και βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεύτερη έρευνα για τις επιχειρηματικές πρακτικές της το ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Η Επιτροπή είναι αντίθετη στο ότι η Amazon βασίζεται συστηματικά σε στοιχεία ιδιωτικών επιχειρήσεων ανεξάρτητων πωλητών, οι οποίοι πωλούν μέσω της πλατφόρμας της, προς όφελος της δικής της λιανικής επιχείρησης, η οποία ανταγωνίζεται άμεσα με αυτούς τους τρίτους πωλητές», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ξεκίνησε μια δεύτερη έρευνα για πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση των λιανικών προσφορών της Amazon καθώς και των προσφορών πωλητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας και διάθεσής της. Κατηγορία που η Amazon από την πλευρά της αρνείται.
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο που έχει ανοίξει η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενάντια στις αμερικανικές πολυεθνικές, γνωστές και ως Big Tech (Google, Apple, Facebook, κ.ά.), οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν και είναι αντιμέτωπες με κολοσσιαία πρόστιμα.
Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης απέναντι στα αμερικανικά μονοπώλια του τεχνολογικού κλάδου:
Η Κομισιόν είναι πρωτοπόρος στη διερεύνηση των μονοπωλιακών πρακτικών της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet. Έχοντας βάλει στο μικροσκόπιο την εταιρεία από το 2010, η Google είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ για τρεις υποθέσεις που διερευνώνται τα τρία τελευταία χρόνια. Το 2018 της επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 4,34 δισ. ευρώ για την προνομιακή μεταχείριση του λειτουργικού συστήματος Android έναντι των ανταγωνιστών.
APPLE
Η Apple βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ για τη χρήση του App Store και του συστήματος πληρωμών, Apple Pay. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν φέρεται να επιθυμεί και αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος που απολαμβάνει η εταιρεία στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εκκρεμεί απόφαση της Βεστάγκερ που υποχρεώνει την εταιρεία να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.
Οι αρχές της ΕΕ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και τον τρόπο με το οποίο το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο συλλέγει και ταξινομεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
BROADCOM
Ο αμερικανικός κατασκευαστής τσιπ Broadcom δεσμεύθηκε να ακολουθήσει μια σειρά από πρακτικές για την αποκατάσταση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, μετά από σχετική διαδικασία που είχε κινήσει η Βέσταγκερ για παράβαση επί τις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας τις ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα αναστείλει τις τις υπάρχουσες συμφωνίες που περιέχουν συμφωνίες αποκλειστικότητας ή οιονεί αποκλειστικότητας ή/και μόχλευση διατάξεων σχετικά με το Systems-on-a-Chip (“SoCs”) για αποκωδικοποιητές τηλεόρασης και μόντεμ Διαδικτύου και έχει δεσμευτεί να μην συνάψει νέες συμφωνίες που περιλαμβάνει τέτοιους όρους.
QUALCOMM
Στόχος ερευνών αντιμονοπωλιακών πρακτικών στους τομείς δραστηριότητάς της αποτελεί και η Qualcomm. Στην εταιρεία επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2019 πρόστιμο 242 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία κρίθηκε ότι χρησιμοποίησε επιθετική τιμολόγηση. Το 2018 της επιβλήθηκε και πρόστιμο 997 εκατ. ευρώ, επειδή είχε πληρώσει την Apple δισ. δολάρια προκειμένου να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα τσιπ κατασκευής της στα iPhone.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!