Μπορεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να έχει προκαλέσει τη γρηγορότερη μετάδοσή του και κατά συνέπεια, να έχει σπείρει τον πανικό κυρίως στην Ευρώπη, με το ένα κράτος μετά το άλλο να θέτει «εμπάργκο» στους επιβάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τα χρηματιστήρια να βυθίζονται, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι τόσο πολύ θορυβημένοι.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μετάλλαξη του ιού, ο οποίος πλέον δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα και «θέρισε» την Ουχάν. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού στην Ευρώπη, τα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna δεν επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Το BBC επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι τρία στοιχεία χρειάζονται προσοχή. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντάκτη του BBC Τζέιμς Γκάλαχερ τα τρία στοιχεία είναι τα εξής για τη μετάλλαξη:
- Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού.
- Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορονοϊού.
- Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.
Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται
Σύμφωνα με το βρατνικό δίκτυο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο ήταν η νέα μετάλλαξη. Αυτό έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό R κατά 0,4. Αυτός ο αριθμός (70%) εμφανίστηκε σε μια παρουσίαση του Δρ Έρικ Βολτζ, από το Imperial College London, την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε… αλλά από αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αναπτύσσεται ταχύτερα απ' ό,τι (μια προηγούμενη μετάλλαξη), αλλά είναι σημαντικό να το παρακολουθούμε αυτό».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας θέλοντας να υπεραμυνθεί της αυστηροποίησης των μέτρων τόνισε ότι «το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου» προσθέτοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος για να τον ανακτήσουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές… Είναι μια τεράστια πρόκληση μέχρι να χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες».
«Ο αριθμός των αποδεικτικών στοιχείων είναι ανεπαρκής για να υπάρξουν ισχυρές ή σταθερές απόψεις σχετικά με το εάν ο ιός έχει αυξήσει πραγματικά τη μετάδοση», δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.
Υπήρξαν αλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης - αυτό είναι το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την «πόρτα» στα κύτταρα του σώματός μας. Μία μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y μεταβάλλει το πιο σημαντικό μέρος της ακίδας. Αυτό είναι το σημείο όπου η ακίδα έρχεται σε πρώτη επαφή με την επιφάνεια των κυττάρων του σώματός μας. Τυχόν αλλαγές που διευκολύνουν την είσοδο του ιού είναι πιθανό να του δώσουν ένα πλεονέκτημα.
Από πού προέρχεται;
Η νέα εκδοχή είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχει εμφανιστεί σε έναν ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Αντ 'αυτού, το σώμα τους έγινε έδαφος αναπαραγωγής για την μεταλλαγή του ιού.
Κάνει τη μόλυνση πιο θανατηφόρα;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι την κάνει πιο θανατηφόρα, αν και αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται. Ωστόσο, η αύξηση της μετάδοσης θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία. Εάν η νέα μετάλλαξη σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται πιο γρήγορα, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αντιμετωπίζουν τα εμβόλια αυτή τη μετάλλαξη του κορονοϊού;
«Σχεδόν σίγουρα ναι, ή τουλάχιστον για την ώρα», σημειώνει το BBC χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα εμβόλια αναπτύσσουν μια ανοσοαπόκριση ενάντια στην υπάρχουσα ακίδα, γι 'αυτό και προκύπτει το ερώτημα.
Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα μέρη του ιού, οπότε παρόλο που ένα μέρος της ακίδας έχει μεταλλαχθεί, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. «Αλλά αν το αφήσουμε να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις, τότε αρχίστε να ανησυχείτε» δήλωσε ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Gupta.
Γεροτζιάφας: Δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες μεταλλάξεις
Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού μίλησε και ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας με αφορμή τον παγκόσμιο συναγερμό που έχει ξεσπάσει, υπογραμμίζοντας πως δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.
Ο κ. Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Open TV, ξεκαθάρισε ότι ο ιός που πλήττει τώρα την Ευρώπη έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμία σχέση με τον ιό όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα. Ο ίδιος παρομοίασε τις μεταλλάξεις του ιού με τους διαφορετικούς ανθρώπους που άλλοι έχουν καστανά άλλοι πράσινα μάτια.
«Οι μεταλλάξεις του ιού είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας του ιού. Δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες μεταλλάξεις» τόνισε.
Όσο για το κατά πόσο μας καλύπτει το εμβόλιο απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Γεροτζιάφας απάντησε πως αυτό εξαρτάται από τις πρωτεΐνες του ιού που καλύπτει το κάθε εμβόλιο. Πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το συγκεκριμένο εμβόλιο που έχει λάβει έγκριση, καθώς φαίνεται πως παράγει αντισώματα για τις πρωτεΐνες που δεν συμμετέχουν στη μεταλλάξει. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει» προειδοποίησε.
Εξαδάκτυλος: Δεν αποκλείεται κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε για κορονοϊό
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για τη μετάλλαξη του νέου κορονοιού, αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με αυτή.
«Τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δεν θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δεν χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορονοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες. Ωστόσο, δεν το απέκλεισε.
Δημόπουλος: Δεν πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία για τη μετάλλαξη
Το ζήτημα της μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, σχολίασε και ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.
Ο κ. Δημόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «Ο κορονοϊός έχει έναν πολύ υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας από μόνος του. Μία μετάλλαξη δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα.
«Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις σε περιοχές που δεν έχουν ενδιαφέρον», είπε ο καθηγητής χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να φτιάξουμε και πιο στοχευμένα εμβόλια». Παράλληλα, τόνισε πως «το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας θα κρατήσει πολλούς μήνες».
«Έχουμε δει την άκρη του τούνελ. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή αυτές τις γιορτές, ελπίζοντας ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά και θα μπούμε στο ξέφωτο της ελευθερίας από τον Ιανουάριο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις γιορτές και πώς αυτές θα επηρεάσουν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο Θάνος Δημόπουλος δεν απέκλεισε μικρή χαλάρωση των μέτρων κατά του ιού σε περίπτωση που δεν υπάρξει έξαρση μετά τα Χριστούγεννα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!