H Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αν και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες και τράπεζες.
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες ότι, μετά από τρεις ημέρες συνομιλιών τεχνικού επιπέδου στη Σαουδική Αραβία με ομάδες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, υπήρξαν συμφωνίες «για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας» στη Μαύρη Θάλασσα. Οι εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν επίσης να αποτρέψουν τη χρήση της εμπορικής ναυτιλίας για στρατιωτικούς σκοπούς, σημείωσε.
Οι ΗΠΑ επίσης «θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, θα μειώσουν το κόστος ασφάλισης στη ναυτιλία και θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε λιμάνια και συστήματα πληρωμών για τέτοιου είδους συναλλαγές», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Οι όροι της Ρωσίας
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα αργά την Τρίτη, αλλά δήλωσε ότι αυτή εξαρτάται από την άρση των κυρώσεων σε τράπεζες και εταιρείες που εμπλέκονται στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, βασικά σημεία που δεν αναφέρονται στις αμερικανικές ανακοινώσεις.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «θα τα εξετάσουμε και τα σκεφτόμαστε όλα αυτή τη στιγμή», όταν ρωτήθηκε για τους όρους.
Σε συνέντευξη που ακολούθησε στο Newsmax, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι πιθανό ο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποφεύγει την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αλλά ότι παραμένει βέβαιος ότι ο Ρώσος ηγέτης προτίθεται να συνάψει συμφωνία.
«Νομίζω ότι η Ρωσία θέλει να δει ένα τέλος σε αυτό, αλλά μπορεί να καθυστερήσει», δήλωσε.
Πότε θα ισχύσει η συμφωνία
Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ μόλις αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη ρωσική Αγροτική Τράπεζα, Rosselkhozbank JSC και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπλέκονται στο εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων, μεταξύ άλλων με τη σύνδεσή τους με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση.
Η αντίδραση της Μόσχας ήρθε καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει περιορισμένα εμπόδια στις πωλήσεις των τροφίμων και των λιπασμάτων της στο εξωτερικό. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, καθώς αντιστοιχεί σε αυτή περισσότερο από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν άμεσα τη μερική εκεχειρία.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν επίσης να επεξεργαστούν μηχανισμούς για την εφαρμογή της απαγόρευσης των χτυπημάτων κατά των ενεργειακών υποδομών. Το μορατόριουμ τέθηκε σε ισχύ από τις 18 Μαρτίου για 30 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ενεργειακή εκεχειρία καλύπτει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και διυλιστήρια πετρελαίου, καθώς και υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Με πληροφορίες από Bloomberg