Νέα
  • ΓΔ: 1612.18 -0.10%
  • Τζίρος: 52,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ στην κόψη του ξυραφιού: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι Ευρωπαίοι στο Παρίσι - Στο Ριάντ παίζεται το μέλλον της Ουκρανίας

europe ukraine

Διχασμένες εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά οι χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσει η γηραιά ήπειρος στις γρήγορες εξελίξεις που καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ουκρανικό. Στην άτυπη σύνοδο που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις και διατυπώθηκαν διαφωνίες όσον αφορά τόσο το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην εμπόλεμη χώρα, όσο και την έκδοση κοινού χρέους προς χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, στην άτυπη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και με τη συμμετοχή έξι κρατών μελών της ΕΕ, της Βρετανίας και αξιωματούχων από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ισπανία εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην εμπόλεμη Ουκρανία, λίγες ώρες μετά την πρόταση της Βρετανίας για την ανάπτυξη στρατευμάτων.

«Όχι» στην αποστολή στρατευμάτων

Σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες της συνάντησης στο Παρίσι, η Γαλλία πρότεινε να συζητηθεί η δημιουργία μιας «δύναμης ασφαλείας» η οποία δεν θα σταθμεύει στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά σε περιοχές πίσω από μια μελλοντική γραμμή εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός,  Κιρ Στάρμερ, δήλωσε πως είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να στείλει βρετανικά στρατεύματα αν χρειαστεί. Ωστόσο, άλλες χώρες εμφανίστηκαν πολύ πιο επιφυλακτικές.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής, διατήρησε τη γνωστή του επιφυλακτικότητα στο θέμα της ανάπτυξης στρατευμάτων, λέγοντας ότι η συζήτηση είναι πρόωρη.

«Το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του ουκρανικού λαού», δήλωσε πριν από τη συνάντηση.

Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε επίσης πως «κανείς δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία» και πρόσθεσε: «Η ειρήνη είναι ακόμη πολύ μακριά και για έναν μόνο λόγο: τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο ίδιος τόνισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για αποστολή στρατευμάτων ή ειρηνευτικών δυνάμεων πρέπει να εξετάσει ποια θα είναι η αποστολή τους, ποιος θα συμμετέχει, υπό ποια σημαία και με ποια εντολή.

Παρά την σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Πολωνίας από την έναρξη του πολέμου, ο Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι η Βαρσοβία δεν είναι διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Θα υποστηρίξουμε, ωστόσο, με μέσα εφοδιαστικής και πολιτικής στήριξης, τις χώρες που πιθανώς θελήσουν να παρέχουν τέτοιες εγγυήσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Αν εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν επενδύσουμε τώρα μαζικά στην άμυνα, θα αναγκαστούμε να ξοδέψουμε δέκα φορές περισσότερα αν δεν αποτρέψουμε έναν ευρύτερο πόλεμο», προειδοποίησε.

«Όχι» και στον κοινό δανεισμό

Η συνάντηση της Δευτέρας, σημειώνουν οι FT, επικεντρώθηκε και στη χρηματοδότηση των αυξημένων αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, εξετάζοντας επιλογές όπως ο κοινός δανεισμός ή άλλες «καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης», όπως τις αποκάλεσε η Γαλλία.

Ο Μακρόν έχει ζητήσει εδώ και καιρό την ανάληψη κοινού δανεισμού από την ΕΕ, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τα αμερικανικά στρατεύματα και οπλικά συστήματα. Ωστόσο, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας έχει αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναπροσαρμόσουν γρήγορα τις θέσεις τους.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προτείνει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αποκλειστικά για δαπάνες στον τομέα της άμυνας – ένα σχέδιο που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, έχει ευρεία στήριξη εντός της ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Σολτς υποστήριξε την ιδέα μιας «ρήτρας διαφυγής» για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αλλά απέφυγε να στηρίξει την πρόταση περί κοινού δανεισμού.

Ο Στάρμερ, από την πλευρά του, επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρώπης και της Βρετανίας. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε πριν αναχωρήσει για το Παρίσι.

Στο Ριάντ παίζεται το μέλλον της Ουκρανίας

Ενόσω στο Παρίσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούσαν ότι διαφωνούν, στο Ριάντ ετοιμαζόταν να παιχτεί η σημαντικότερη - όπως όλα δείχνουν - πράξη στο δράμα του Ουκρανικού, καθώς την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας θα διεξαχθούν επαφές μεταξύ των ΗΠΑ - του σημαντικότερου μέχρι πρότινος υποστηρικτή του Κιέβου - και της Ρωσίας. 

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις συζητήσεις στο Ριάντ – στις οποίες δεν θα συμμετάσχει η Ουκρανία – ως ένα βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας και τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης από την οποία αποκλείεται.

Ο Κιθ Κέλογκ, απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, δήλωσε αργότερα: «Κανείς δεν θα επιβάλει αποφάσεις στον Ζελένσκι, ως εκλεγμένο ηγέτη ενός κυρίαρχου κράτους».

Αν και διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες των συζητήσεων που θα διεξαχθούν παραμένουν αδιευκρίνιστες, Μόσχα και Ουάσιγκτον μοιάζουν να βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης

Τη Δευτέρα ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς θα γίνει η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ έχουν ακόμη να ορίσουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή για τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Με «επιχειρηματική» διάθεση

Ο Ουσακόφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να συμμετάσχουν στις διμερείς συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στην Σαουδική Αραβία αύριο Τρίτη.

Σε σχόλιά του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία προσεγγίζει της συζητήσεις με «επιχειρηματική» διάθεση.

Ο στόχος της συνάντησης είναι «να συζητήσουμε την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων (με τις ΗΠΑ), να συζητήσουμε την έναρξη πιθανών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και να συζητήσουμε τις προοπτικές για επαφές στο υψηλότερο επίπεδο (μεταξύ Πούτιν και Τραμπ), δήλωσε ο Ουσακόφ στο Κανάλι 1 της ρωσικής τηλεόρασης.

«Τώρα το ερώτημα είναι να συμφωνήσουμε για το πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, επειδή η αμερικανική πλευρά δεν έχει ορίσει έναν επικεφαλής διαπραγματευτή για να διεξάγει συνομιλίες μαζί μας», είπε.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, ενδέχεται να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία για να συζητήσει τυχόν οικονομικά θέματα που θα προκύψουν.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ