Πυρετώδεις διεργασίες γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την αιφνιδιαστική τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για μία ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπως έκανε γνωστό ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, καθώς οι διπλωματικές κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία ανησυχούν την Ευρώπη.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ «θα παραστεί σε μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας», έγραψε ο Πολωνός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο X.
Η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, θα συγκαλέσει αύριο, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι παρόντες στο Μόναχο για να γίνει απολογισμός των τελευταίων επαφών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης» και ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από την τηλεφωνική συζήτηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν μέσα στην εβδομάδα ο Τραμπ με τον Πούτιν καθώς δεν είχαν είχαν καμία ενημέρωση για αυτή.
Αντιδράσεις από Μερτς και Μπέρμποκ
Στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι «βιώσιμη ειρήνη μπορεί να είναι μόνο μία ευρωπαϊκή ειρήνη», ενώ ο ηγέτης του προπορευόμενου με διαφορά, στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, συντηρητικού κόμματος CDU, Φρίντριχ Μερτς, επέκρινε τη σπουδή των Αμερικανών να αποκλείσουν ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤ πριν ακόμη ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος που θα παραχωρήσει εδάφη της χώρας του στη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν «προστατεύει» τη χώρα του σε αυτή τη φάση.
«Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν μας προστατεύει», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».