Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμφωνήσει σήμερα στην παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας, με την Ουγγαρία να είναι έτοιμη να άρει την αντίθεσή της στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Η Βουδαπέστη είχε φρενάρει τη λήψη σχετικής απόφασης από τον Δεκέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι προτιμούσε να περιμένει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ προτού αποφάσιζε αν θα συμφωνούσε στην παράταση των περιορισμών.
Οι κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να παρατείνονται κάθε έξι μήνες και, παρόλο που συνήθως πρόκειται για μια απόφαση ρουτίνας, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών. Η ΕΕ έχει εγκρίνει 15 πακέτα κυρώσεων που εγκρίθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνέδεσε αργότερα τη συζήτηση για τις κυρώσεις με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του και κάλεσε την ΕΕ να πιέσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών το θέμα
Αφού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια παράταση σε αρκετές συναντήσεις μεταξύ των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ αυτό το μήνα, το θέμα παραπέμφθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες σήμερα.
Σε αντάλλαγμα για την υποχώρηση αυτή, η Κομισιόν θα παράσχει διάφορες διαβεβαιώσεις στην Ουγγαρία, με μια δήλωση που θα αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, δήλωσε στο Bloomberg πηγή με γνώση του θέματος.
Η δήλωση θα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία να επιδιορθώσει και σταθεροποιήσει τις υποδομές της, καθώς και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προμήθειας με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Το ρωσικό φυσικό αέριο σταμάτησε να ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα, αφού μια μακροπρόθεσμη σύμβαση διαμετακόμισης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και το Κίεβο έκλεισε μια διαδρομή που λειτουργούσε επί πέντε δεκαετίες.
Η διαδρομή κάλυπτε πρόσφατα μόλις το 5% των αναγκών της Ευρώπης και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια του μπλοκ. Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξακολουθούσαν να παραλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες από τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιε Ζελένσκι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τη ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της χώρας του.
Η ΕΕ εργάζεται παράλληλα για την επόμενη δέσμη κυρώσεων, την οποία ελπίζει να περάσει τον επόμενο μήνα, αλλά οι αξιωματούχοι της προετοιμάζονται ήδη για την αντίθεση της Βουδαπέστης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!