Σε αρνητικές αναθεώρησε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας ο οίκος Fitch, ουσιαστικά προειδοποιώντας με υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό της για το 2025. Πρόκειται για μια άμεση κριτική στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Mισέλ Μπαρνιέ να αντιμετωπίσει την απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Η Fitch είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA τον περασμένο Απρίλιο, θέτοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.
«Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής πολιτικής έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας αξιολόγηση», ανέφερε η ανακοίνωση της Fitch. «Η προβλεπόμενη δημοσιονομική διολίσθηση φέτος τοποθετεί τη Γαλλία σε χειρότερο σημείο εκκίνησης και τώρα αναμένουμε ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους στο 118,5% του ΑΕΠ έως το 2028».
Η προειδοποίηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υπογραμμίζει το βάθος των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία το 2024, αφού τα αδύναμα φορολογικά έσοδα άφησαν μια τρύπα στον προϋπολογισμό και ο πρόεδρος Emmanuel Macron έφερε μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και αδιεξόδου με την αιφνιδιαστική απόφασή του για πρόωρες εκλογές.
Η πολιτική αναταραχή οδήγησε τους επενδυτές να πουλήσουν τα γαλλικά ομόλογα, ανεβάζοντας το spread του γαλλικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κοντά στις 80 μονάδες βάσης από κάτω των 50 μονάδων βάσης που ήταν νωρίτερα μέσα στο έτος.
Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Barnier παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 την Πέμπτη με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ, που θα μειώσουν το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ, από 6,1% φέτος. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχικά στόχο για έλλειμμα 4,4% το 2024.
Η Fitch προβλέπει έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026 και είπε ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να το μειώσει εντός του ορίου του 3% της ΕΕ έως το 2029.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και τα έκτακτα μέτρα έχουν θολώσει τη φήμη του Macron ως μεταρρυθμιστή, ικανού να λύσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις της Γαλλίας με φορολογικές περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!