Σε φορολογικό καταφύγιο για νέους σχεδιάζει να μετατραπεί να μετατραπεί η Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το αυξανόμενο brain drain.
Ειδικότερα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας θέλει να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των νέων για 10 χρόνια. Η πρωτοβουλία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιστροφής της εξουθενωτικής εκροής νεότερων εργαζομένων, οι οποίοι εγκαταλείπουν μια από τις φτωχότερες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης αναζητώντας καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Luís Montenegro - ο οποίος ηγείται μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας - θα παρουσιάσει το φορολογικό σχέδιό του με τον προϋπολογισμό του 2025.
«Στόχος μας είναι πραγματικά να διατηρήσουμε το ταλέντο, να κρατήσουμε τους νέους μας στην Πορτογαλία, διασφαλίζοντας ότι λιγότεροι από αυτούς θα φύγουν και ότι όσοι το κάνουν θα θελήσουν να επιστρέψουν. Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς τους νέους» σημείωσε ο Montenegro.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι νέοι δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος κατά το πρώτο έτος εργασίας τους. Θα απαλλάσσονται από το 75% του οφειλόμενου φόρου τα έτη δύο έως τα τέσσερα, θα απαλλάσσονται από το 50% του οφειλόμενου φόρου τα έτη πέντε έως τα επτά και θα απαλλάσσονται από το 25% τα έτη 8 έως 10.
Η Πορτογαλία είναι εδώ και καιρό χώρα μεταναστών. Ο αριθμός των ανθρώπων που γεννήθηκαν εκεί αλλά ζουν στο εξωτερικό είναι ίσος με περίπου το ένα τέταρτο του μόνιμου πληθυσμού της Πορτογαλίας των 10,6 εκατομμυρίων – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης.
Όμως η αποχώρηση ταλαντούχων νέων θεωρείται οικονομικό μειονέκτημα. Μεταξύ 2008 και 2023, 361.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών εγκατέλειψαν τη χώρα, νούμερο που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνόλου των μεταναστών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Παρά την εκροή, ο πληθυσμός της Πορτογαλίας συνέχισε να αυξάνεται εν μέρει επειδή έχει προσελκύσει μετανάστες από άλλες χώρες με πρόγραμμα χρυσής βίζας και φορολογικά κίνητρα για εύπορους ομογενείς, τα οποία και τα δύο καταργούνται σταδιακά. Ωστόσο, οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για νέους θα είναι διαθέσιμες σε μη Πορτογάλους πολίτες που μετακομίζουν στη χώρα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τη νεολαία θα κοστίσουν στο κράτος περίπου 650 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι τέτοιες μειώσεις στα φορολογικά έσοδα έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της Πορτογαλίας.
Ένας εργαζόμενος στην Πορτογαλία που κερδίζει μέσο ετήσιο μισθό περίπου 20.000 ευρώ πληρώνει επί του παρόντος ανώτατο φορολογικό συντελεστή 26%. Όποιος κερδίζει από περίπου 21.000 € έως 27.000 € πληρώνει ανώτατο επιτόκιο 32,75%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!