Η Σουηδία ανακοίνωσε την Πέμπτη (15/8) ότι επιβεβαίωσε ένα πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα.
Το άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής, όπου υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη επιδημία του mpox Clade 1 σύμφωνα με το BBC.
Κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων ή mpox. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας, αφιερωμένη στην mpox, καθώς η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες της Αφρικής.
«Συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση το 2024 της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ (...) όσον αφορά την αναζωπύρωση της mpox», ανέφερε ο οργανισμός σε ενημερωτικό σημείωμά του. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής αυτής γενικά γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να κηρύξει ο ΠΟΥ. Το πράττει ο γενικός διευθυντής του, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.
Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και ο εμβολιασμός
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας για ενδεχόμενη πανδημία του ιού mpox (γνωστός και ως ιός της ευλογιάς των πιθήκων), δήλωσε την Πέμπτη (15/8) πως «οι πιο ευάλωτοι στη συγκεκριμένη επιδημία, η οποία είναι στην Αφρική μόνο, θεωρούνται οι γυναίκες και τα παιδιά».
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Δεν θεωρούμε ότι θα προκληθεί κάτι ανάλογο εκτός Αφρικής, διότι ο τρόπος μετάδοσης αυτός με τον οποίο οδηγείται είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή με την άμεση επαφή. Η ασθένεια φέρει ένα στίγμα για αυτούς που κολλάνε και δεν προέρχεται ούτε καν από τους πιθήκους. Ιστορικά δηλαδή μπήκε αυτός ο όρος γιατί ανακαλύφθηκε αρχικά σε πιθήκους που ήταν πειραματικοί στην Κοπεγχάγη πριν από αρκετά χρόνια».
Εν συνεχεία, ο ίδιος τόνισε: «Υπάρχουν δύο κλάδοι. Ο δεύτερος κλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι εξαπλώνεται σε μια περιοχή του Κονγκό, φαίνεται ότι είναι η πιο βαριά μορφή της νόσου από αυτή που είχε προκαλέσει την πανδημία – και εξαπλώνεται σε όλο τον πληθυσμό με την άμεση επαφή, δηλαδή δημιουργεί αυτά τα εξανθήματα στο δέρμα.
H διαφορά της από την προηγούμενη είναι ότι φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα. Έτσι αναφέρεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει προκαλέσει σε σχεδόν 15.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί, περίπου 500 θανάτους».
Τα συμπτώματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες το 1958, όταν εμφανίστηκαν κρούσματα μιας ασθένειας που έμοιαζε με «ευλογιά» σε πιθήκους. Μέχρι πρόσφατα, τα περισσότερα κρούσματα στον άνθρωπο εμφανίζονταν σε άτομα στην κεντρική και δυτική Αφρική που είχαν στενή επαφή με μολυσμένα ζώα.
Πάντως, το 2022 επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του σεξ και προκάλεσε επιδημίες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο που δεν είχαν αναφέρει προηγουμένως τον ιό της ευλογιάς. Ο ιός της ευλογιάς ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με την ευλογιά, αλλά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη και πόνους στο σώμα. Τα άτομα με πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσουν βλάβες στο πρόσωπο, στα χέρια, στο στήθος και στα γεννητικά όργανα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!