Tο Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει κάνει μέχρι τώρα αρκετές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου του και δεν πρόκειται να υποστηρίξει την συνέχιση των περικοπών στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη, ο υπουργός πετρελαίου της χώρας Αμπντέλ Γκάνι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
"Δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία ανανέωση για τη μείωση της παραγωγής στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+", δήλωσε ο υπουργός στο περιθώριο ενός γύρου προσφορών υδρογονανθράκων από την ιρακινή κυβέρνηση. Το Ιράκ, αντιθέτως θα επιδιώξει, να αυξήσει τα αποθέματά αργού σε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια βαρέλια, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την έναρξη των νέων κύκλων αδειοδότησης για 29 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Ιράκ διαθέτει 145 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου που μπορούν να του αποδώσουν παραγωγή 96 ετών με τον τρέχοντα ρυθμό και αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα αργού στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
"Το υπουργείο προχώρησε σήμερα σε δημοπρασία 29 πολλά υποσχόμενων έργων", είπε ο υπουργός Αμπντέλ Γκάνι κατά την έναρξη της νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών που θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Το Ιράκ ελπίζει επίσης ότι οι νέες δημοπρασίες θα οδηγήσουν σε αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου και στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές από το Ιράν, έναν κρίσιμο προμηθευτή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ.
Το Ιράκ, προσπαθώντας να προχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες πολέμου και προηγούμενων κυρώσεων που οδήγησαν σε ανεπαρκείς επενδύσεις, παραμένει εξαρτημένο από τις εισαγωγές από τον ανατολικό γείτονά του για το ένα τρίτο των αναγκών του σε φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι το διευρυμένο καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC+) στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, εφαρμόζει περικοπές στην παραγωγή από πέρσι, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, επιδιώκοντας ένα εύρος στα 80 - 85 δολάρια το βαρέλι.
Κατά τις δύο τελευταίες συνόδους του οργανισμού που είχαν γίνει στις αρχές Μαρτίου και αρχές Απριλίου και στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί πετρελαίου όλων των χωρών μελών του, ο OPEC+ είχε συμφωνήσει να παρατείνει τις "εθελοντικές" περικοπές της παραγωγής πετρελαίου στα 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλη Ιουνίου για να "στηρίξει την αγορά".
Επιπλέον, ορισμένα κράτη-μέλη του, όπως το Ιράκ και το Καζακστάν, είχαν δεσμευτεί να προσπαθήσουν περισσότερο για την τήρηση των στόχων τους, ενώ η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι οι περικοπές της στο β' τρίμηνο του 2024 θα βασίζονταν στην παραγωγή και όχι στον όγκο των εξαγωγών.
Η επόμενη σύνοδος των 22 χωρών του OPEC+ θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!