Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο, κινδυνεύει να μην πετύχει τους κλιματικούς της στόχους μετά την έγκριση για κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Σε μια προσπάθεια να μειώσει το 2030 τη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη μέχρι, η Κίνα έχει ορκιστεί να «ελέγξει αυστηρά» τη νέα παραγωγική ικανότητα με καύση άνθρακα και έχει συνδέσει στο δίκτυό της αριθμό ρεκόρ νέων αιολικών και ηλιακών μονάδων.
Ωστόσο, μετά από ένα κύμα ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, σημειώθηκε έκρηξη αδειών παραγωγής ενέργειας με χρήση άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την ενεργειακή της μετάβαση, σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Global Energy Monitor (GEM) και του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) με έδρα το Ελσίνκι.
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η χώρα ενέκρινε την παραγωγή 218 GW με χρήση άνθρακα, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρη τη Βραζιλία.
Η Κίνα ενέκρινε το 2023 την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα δυναμικότητας 114 γιγαβάτ (GW), αυξημένη κατά 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πέρυσι ξεκίνησε η κατασκευή 70 GW νέων μονάδων, από 54 GW έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ άλλα 47 GW τέθηκαν σε λειτουργία, από 28 GW το 2022, σύμφωνα με την ανάλυση.
Η συνολική δυναμικότητα της Κίνας σε ηλεκτρική ενέργεια είναι ήδη επαρκής για να καλύψει τη ζήτηση, αλλά το αναποτελεσματικό της δίκτυο δεν είναι σε θέση να παραδώσει ηλεκτρική ενέργεια εκεί που χρειάζεται, ιδίως πέρα από τα επαρχιακά σύνορα, ενθαρρύνοντας την κατασκευή περισσότερων μονάδων.
Oι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα και καλούν την Κίνα να αναλάβει δράσεις για να μειώσει τις εκπομπές και να μπει η χώρα σε τροχιά ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα.
Με πληροφορίες από CNN
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!