Τέσσερις μήνες «ανακωχή» συναποφάσισαν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να επιλύσουν το διαχρονικό θέμα της επιδότησης των αεροσκαφών. Σε αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ άρουν δασμούς που επέβαλαν σε βρετανικά προϊόντα, όπως τα αλκοολούχα ποτά.
Η αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας Τραμπ, επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών από τη Γαλλία ή του ουίσκι στην Βρετανία, στο πλαίσιο της 17χρονης διαμάχης για τις επιδοτήσεις σε αεροσκάφη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της ΕΕ.
Οι εν λόγω δασμοί και περιορισμοί που επιβλήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στα αεροδρόμια σε πολλές χώρες «εξαφάνισαν» το 13,9% των εσόδων των Γάλλων εξαγωγέων οίνου και οινοπνευματωδών ποτών πέρυσι, όπως ανακοίνωσε ο φορέας του κλάδου FEVS. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Γαλλίας μετά την αεροπορική βιομηχανία είδε απώλειες 2 δισ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Γάλλων Εξαγωγέων Οίνων και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS).
Παράλληλα οι εξαγωγές της Βρετανίας προς τις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει 36%, καθώς υπέστη δασμούς όσο ήταν μέλος της Ε.Ε.
Εκπρόσωπός της βρετανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση ως μία «πραγματική νίκη», που δικαιολογεί την απόφαση της Βρετανίας να αποκλίνει από την πολιτική της Ε.Ε.
Η Airbus κατασκευάζει διάφορα μέρη των αεροσκαφών της στη Βρετανία, παρότι συναρμολογεί τα επιβατικά αεροσκάφη της σε μονάδες της Ε.Ε.. Ο εκπρόσωπος της Airbus χαιρέτισε την ανακωχή, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!