Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

NFT: Πώς ένα δωρεάν κλιπ 10 δευτερολέπτων έφτασε να πωλείται 6,6 εκατ. δολάρια

Το έργο του Beeple / Christie's
Το έργο του Beeple / Christie's

Θα πληρώνατε ποτέ εκατομμύρια δολάρια - ακόμη και αν τα είχατε - για να αποκτήσετε ένα έργο τέχνης σε ψηφιακή μορφή το οποίο έτσι κι αλλιώς θα μπορούσατε να θαυμάσετε ανά πάσα στιγμή εντελώς δωρεάν στο Ίντερνετ μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους; Το ερώτημα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ανόητο, αλλά σε έναν κόσμο που περνάμε όλο και περισσότερη ώρα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και που η κρυπτογράφηση έχει προκαλέσει φρενίτιδα ως το απόλυτο νέο μέσο συναλλαγών, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και αυτό. Καλωσήρθατε στην εποχή των NFT, (non-fungible tokens ή ελληνιστί μη ανταλλάξιμων στοιχείων) που δίνουν μία ακόμη νέα διάσταση στη ζωή μας: Αυτή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η άνοδος των NFT μέσα στην πανδημία ήταν ραγδαία, καθώς συλλέκτες  και επενδυτές έσπευσαν επηρεασμένοι και από την εκρηκτική άνοδο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, να  επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά σε έργα τέχνης που πρακτικά υφίστανται σε ψηφιακή μόνο μορφή. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο η αξία των NFT συναλλαγών τετραπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 250 εκατ. δολάρια. Γεγονός που εγείρει το εύλογο ερώτημα, έχουν μπροστά μας ένα νέο μέσο που ορίζει την αυθεντικότητα και την αξία των ψηφιακών έργων, ή οι κερδοσκόποι κάνουν και πάλι πάρτι στήνοντας μία ακόμη φούσκα που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα σκάσει;

Αίσθηση προκάλεσε προ ημερών η είδηση ότι ένα ψηφιακό βίντεο - κολάζ διάρκειας μόλις 10 δευτερολέπτων, που είχε αγοραστεί τον περασμένο Οκτώβριο έναντι 67.000 δολαρίων, πωλήθηκε στην τιμή των 6,6 εκατ. δολαρίων.

Η αυθεντικότητα του βίντεο με τίτλο «Everydays: The First 5000 Days» του καλλιτέχνη Μάικ Γουίνκελμαν, γνωστού και  ως Beeple, πιστοποιήθηκε μέσω blockchain, που λειτουργεί στην ουσία ως ψηφιακή υπογραφή, που εγγυάται την μοναδικότητα ενός δημιουργήματος, σε αντίθεση με το ψηφιακό περιεχόμενο που μπορεί να αναπαραχθεί άπειρες φορές

Η τάση κερδίζει διαρκώς έδαφος και εξαπλώνεται σε πάσης φύσεως καλλιτεχνικές δημιουργίες  και μορφές τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοφιλής ροκ μπάντα Kings of Leon πρόκειται να διαθέσει το νέο της άλμπουμ «When you see yourself» και μέσω NFT, όπως επίσης και πολλά άλλα μεμοραμπίλια που συνδέονται με την κυκλοφορία του νέου δίσκου.

Ο όρος «non-fungible» (μη ανταλλάξιμο) αναφέρεται σε αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να ανταλλαχθούν με όμοιά τους, καθώς το καθένα είναι μοναδικό, σε αντίθεση με τα «fungible» (ανταλλάξιμα) περιουσιακά στοιχεία, όπως τα χαρτονομίσματα, οι μετοχές ή οι ράβδοι χρυσού.

Για τους συλλέκτες, τα NFT εγγυώνται την μοναδικότητα και αυθεντικότητα έργων που έχουν στην κατοχή τους ανεξάρτητα από το αν επιθυμούν να τα κρατήσουν ή να τα πουλήσουν στη συνέχεια. Στην περίπτωση της μεταβίβασης αυτό τους επιτρέπει να βγάλουν πολλαπλάσιο κέρδος από την επένδυσή τους, όπως οποιαδήποτε γνήσια υπογραφή σε ένα «φυσικό» αντικείμενο.

Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για μία ακόμη κερδοσκοπική τρέλα του διαδικτύου, όπως προειδοποιούν αρκετοί αναλυτές, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μίας φούσκας το σκάσιμο της οποίας θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ