Οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν το Σάββατο να τριπλασιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να προσπαθήσουν να αυξήσουν τα κονδύλια για τις καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αλλά διατήρησαν το status quo όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας από τους ηγέτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - οι οποίες εκπέμπουν το 80% όλων των αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη - ο Amitabh Kant, ανώτερος Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος, την αποκάλεσε «ίσως το πιο δυναμικό και φιλόδοξο έγγραφο όσον αφορά τη δράση για το κλίμα».
►Διαβάστε επίσης: G20: Συμφώνησαν να... μην καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Αν και οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες σε θέματα κλίματος και ενέργειας δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένοι, συμφώνησαν ότι οι ηγέτες της G20 εξέπεμψαν ένα ισχυρό μήνυμα για το κλίμα, την ώρα που ο κόσμος βλέπει όλο και πιο συχνά φυσικές καταστροφές.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια φιλόδοξη συμφωνία κατά την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, COP28, στο Ντουμπάι αργότερα φέτος.
«Αυτές οι 20 χώρες ευθύνονται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών, οπότε η δήλωση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για την πρόοδο του κλίματος», δήλωσε ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής για το κλίμα στο Ντουμπάι.
Ορισμένοι ακτιβιστές του κλίματος δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.
Το οξύμωρο
«Ενώ η δέσμευση της G20 για τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αξιέπαινη, παρακάμπτει τη βασική αιτία - την παγκόσμια εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Harjeet Singh του Climate Action Network International.
Σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor, ενός οργανισμού που παρακολουθεί διάφορα ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο, οι χώρες της G20 φιλοξενούν το 93% των παγκόσμιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και το 88% των προτεινόμενων νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που δεν διαθέτουν τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.
«Είναι καιρός τα πλούσια έθνη αυτής της ομάδας να δώσουν το παράδειγμα, να μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε πράξεις και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου και πιο δίκαιου μέλλοντος για όλους», δήλωσε ο Singh, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα για πάνω από δύο δεκαετίες.
Τα ποσά για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια
Για πρώτη φορά, οι χώρες της G20 συμφώνησαν στα ποσά που απαιτούνται για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Το έγγραφο αναφέρει ότι μέχρι το 2030 χρειάζονται 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αναπτυσσόμενες χώρες για να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους. Επιπλέον 4 τρισεκατομμύρια δολάρια θα απαιτούνται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν οι αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αναφέρεται.
«Αυτή η G20 είδε πολλές πρωτιές», δήλωσε η Madhura Joshi, ενεργειακή αναλύτρια της δεξαμενής σκέψης για το κλίμα E3G, με έδρα τη Βομβάη. «Ωστόσο, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η G20 δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».
«Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητο να συμβαίνουν μαζί - χρειαζόμαστε ισχυρότερη και πιο τολμηρή δράση από τους ηγέτες και προς τις δύο κατευθύνσεις. Όλα τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στην COP28 - μπορούν οι ηγέτες να τα καταφέρουν;», δήλωσε.
Με πληροφορίες από AP
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!