H Τσεχία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V, ακόμη και χωρίς της έγκριση του οργανισμού φαρμάκων της ΕΕ (ΕΜΑ), καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία νέα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει αύριο, Δευτέρα 1η Μαρτίου, αν θα κάνει υποχρεωτικά τα τεστ κορονοϊού στις εταιρείες της χώρας με 250 και περισσότερους εργαζόμενους.
Σημειώνεται ότι στις 10 Φεβρουαρίου ο Μπάμπις είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ για τη χορήγηση του ρωσικού εμβολίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τσεχία - με έναν πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή όσο και της Ελλάδας - είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τον αριθμό νέων κρουσμάτων ή τον αριθμό των κατά κεφαλήν θανάτων.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, περίπου ένας στους δέκα Τσέχους μολύνθηκε με κορονοϊό και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 20.339 από περίπου 600 που ήταν πριν από πέντε μήνες.
Νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό
Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους αυστηρούς περιορισμούς για τις κινήσεις των πολιτών που θα ισχύουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες και αυστηροποίηση των μέτρων για το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, αλλά δέχτηκε επικρίσεις από κάποιους οικονομολόγους και από συνδικάτα επειδή δεν επέβαλε περιορισμούς στις εταιρείες.
Ο Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται θα εξετάσει αν θα απαιτήσει από τις 5 Μαρτίου οι εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον 250 υπαλλήλους να τους υποβάλουν σε τεστ για COVID-19, διαφορετικά να τιμωρούνται με πρόστιμο έως και τουλάχιστον 19.000 ευρώ.
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη κάποιες εταιρείες στην Τσεχία έκλεισαν προσωρινά, γεγονός το οποίο προκάλεσε συρρίκνωση της οικονομίας σε επίπεδο ρεκόρ κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Αλλά το τελευταίο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε σοβαρή κατάσταση λόγω της COVID-19 και ορισμένα νοσοκομεία έχουν υποχρεωθεί να μεταφέρουν ασθενείς εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά εξαιτίας της αδυναμίας τους να τους νοσηλεύσουν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!